Wydłużające się cienie i pierwsze kolorowe liście sygnalizują, że w gospodarstwie nadszedł czas
robienia przetworów z letnich i jesiennych skarbów zebranych z pól i ogrodów. W spiżarni zaczynają się piętrzyć kolorowe słoiki z dżemami i kompotami, owoce i warzywa zajmują piwnicę, a do butelek rozlewa się wino i soki.
Jesień w Południowym Tyrolu jest nierozerwalnie związana ze starym obyczajem zwanym „
Törggelen“. To „święto młodego wina“ celebruje się w przytulnych
Buschenschänken, często wędrując z jednej gospody do drugiej. Świeże jesienne powietrze wzmaga apetyt na „Nuien“, młode wino. Pragnienie dzieci ugasi „Sußer“, niesfermentowany sok z winogron. A do tego dla wszystkich pieczone kasztany, „Keschtn“, i pożywne
wiejskie, regionalne jadło.
Jesienny urlop w Południowym Tyrolu jest interesujący nie tylko dla miłośników wykwintnych smaków, lecz także dla „smakoszy wina“: w
taki urlop jest niepowtarzalną okazją do obserwowania z bliska fascynującej pracy przy produkcji wina - naturalnie nie bez możliwości skosztowania dobrych trunków!
> Gospodarstwa, które oferują degustację wina własnej produkcji
Kto chciałby się więcej dowiedzieć o winach Południowego Tyrolu, zobaczyć „na żywo“ winobranie albo po prostu rozkoszować się spokojem, będzie zadowolony z
jesiennego urlopu w gospodarstwie .
>
Jesienny urlop w gospodarstwie w Południowym Tyrolu