Szary ser z Ahrntal, przez mieszkańców Południowego Tyrolu nazywany „Graukas”, to główny bohater degustacji, wycieczek do gospodarstw serowarskich i potraw.
Aromatyczny, niskotłuszczowy, lekko śmierdzący, ale wyrazisty w smaku: mowa o szarym serze z Ahrntal, w Południowym Tyrolu nazywanym „Graukas”.
Raz roku, podczas Dni Szarego Sera w Ahrntal, wszystko kręci się wokół tego rodzaju sera. Gospodarstwa produkujące szary ser w Ahrntal organizują wizyty z oprowadzaniem po zakładzie i degustacje, a hale i restauracje serwujące swoje specjalne potrawy z tym serem dbają o rozkosze podniebienia.
Najważniejszym wydarzeniem tych dni jest jednak Święto Szarego Sera w Steinhaus, podczas którego wybierany jest najlepszy produkt tego rodzaju, a na gości czekają gotowanie na żywo z udziałem szefów kuchni, specjalne menu z szarym serem oraz targ sera i wiejskich produktów. Święto Szarego Sera odbywa się przy dźwiękach muzyki na żywo.