Nawet jeśli sądzisz, że znasz to warzywo, podczas Święta Ziemniaków odkryjesz je na nowo.
Historia ziemniaka ma długą i bogatą tradycję w dolinie Hochpustertal. W okresie powojennym był to główny rejon upraw sadzeniaków i ziemniaków jadalnych. Pod znakiem tego warzywa, znanego jako „Puschtra Erdäpfl” organizowane jest Święto Ziemniaków w Niederdorf. Na stoiskach serwowane są typowe potrawy tyrolskie, a menu degustacyjne kręci się wokół ziemniaków. Kosztując tradycyjnych, miejscowych dań można zachwycić się smakiem i różnorodnością. Rolnicy z Niederdorf sprzedają na swoich stoiskach lokalne produkty. Oprócz ziemniaków znajdziemy tutaj również: buraki ćwikłowe, kapustę, jajka, miód, naturalne soki, dżemy i marmolady, ser oraz mleko sienne. Na dorosłych i dzieci czeka ponadto ciekawy program imprez towarzyszących.