Serwujące swoje wino gospody marki „Roter Hahn” zapraszają do poznania tego zwyczaju w jego pierwotnej formie.
Aby miejscowe dobro kultury, jaki jest „Törggelen”, jeszcze mocniej związać z charakterystycznymi lokalami, powstała inicjatywa „Törggelen u źródeł”. Według pierwotnych zasad „Törggelen” może odbywać się w gospodach, w których 100% wina podchodzi z własnych winnic, oferowane są kasztany z Południowego Tyrolu, serwowane prawdziwe wiejskie potrawy, a ponad 30% produktów pochodzi w własnego gospodarstwa.
W inicjatywie „Törggelen u źródeł” bierze udział w sumie 13 gospód marki „Roter Hahn”. Są one położone w klasycznych regionach upraw winorośli w Południowym Tyrolu. Wszystkie mają jedną cechę wspólną: świętują ten południowotyrolski zwyczaj w jego pierwotnej formie - w odpowiednim czasie oraz w miejscach, gdzie rosną winogrona i kasztany i gdzie rolnicy sami przetwarzają winogrona na wino. O godzinie 18:00 we wszystkich gospodarstwach piecze się kasztany. Każde gospodarstwo oprócz pieczenia kasztanów zapewnia jeszcze inne atrakcje: oprowadzanie po gospodarstwie, degustacje itd.
od 18.00