Przez wiele stuleci słodka mąka z gruszek zastępowała bardzo drogi cukier. Zapraszamy w kulinarną podróż do świata mąki gruszkowej!
Choć słodka mąka z gruszek przez wiele stuleci zastępowała ubogiej ludności tego regionu często bardzo drogi cukier, dziś jest praktycznie nieosiągalna. Produkcja mąki gruszkowej jest niezwykle praco- i czasochłonna, ale jej użycie czyni smak potraw niepowtarzalnym. Kiedyś mała wieś Verdings leżąca powyżej Klausen była znana z wyrobu mąki z gruszek. Od kilku lat ten stary chłopski zwyczaj jest tu przywracany do życia. Pod hasłem „jedzenie, kultura i rozrywka” restauratorzy oraz stowarzyszenia zapraszają gości na kulinarną wyprawę z Verdings do Pardell stworzoną przez siebie ścieżką „mąki gruszkowej”. Można tu skosztować wielu pyszności z dodatkiem mąki z gruszek: kluseczek w stylu gnocchi, chleba, słodyczy, pizzy, a nawet tiramisu. W ten sposób stary chłopski zwyczaj znów staje się żywy.