Deser
Bożonarodzeniowy mus czekoladowy
Mus czekoladowy
Lekki mus czekoladowy, który dzięki użytym przyprawom wprowadza w świąteczny nastrój.
					
				
				
				
				
	
	
	
							Verena Komiss
						
						
							Gospodyni z Neufeldhof
						
					
					
			
			
							Składniki
						
						
								
								4 osoby
							
							
								
								90 MIN.
							
						- 
											200 ggorzkiej czekolady
 - 
											3gruszki
 - 
											90 mlmleka
 - 
											sok z połowy cytryny
 - 
											2 lyzkakawy
 - 
											2 lyzkacukru
 - 
											2 lyzkalikieru morelowego lub malinowego
 - 
											1 saszetkacukru waniliowego
 - 
											szczypta przyprawy do piernika
 - 
											200 mlśmietany
 
Przygotowanie - Bożonarodzeniowy mus czekoladowy
						- 
										
												
													1.
												
											KrokCzekoladę, mleko, kawę, likier i przyprawę do piernika umieścić w misce i rozpuścić w kąpieli wodnej. - 
										
												
													2.
												
											KrokWystudzić, dodać ubitą śmietanę i rozdzielić masę na 4 szklanki. - 
										
												
													3.
												
											KrokPrzykryć i wstawić na noc do lodówki. Obrać gruszki, wykroić gniazda nasienne, pokroić w kostkę i skropić sokiem z cytryny. - 
										
												
													4.
												
											KrokW garnuszku lekko skarmelizować cukier, polać szklanką wody i gotować do pełnego rozpuszczenia się kryształków. - 
										
												
													5.
												
											KrokDodać gruszki, doprawić cukrem waniliowym i zagotować. - 
										
												
													6.
												
											KrokGruszki wystudzić i podawać z musem. - 
								Powodzenia życzy