Przystawka
Pierożki z jabłkiem i boczkiem
Pierożki z jabłkiem i boczkiem
To danie jest doskonałym połączeniem dwóch południowotyrolskich klasyków "jabłka i bekonu".
					
				
				
				
				
	
	 
	
							Margit Stabinger
						
						
							Gospodyni z Kinigerhof
						
					
					
			
			
							Składniki
						
						
								
								4 osoby
							
							
								
								60 MIN.
							
						- Do ciasta na makaron:
- 
											300 gmąki pszennej
- 
											3żółtko
- 
											sól
- 
											oliwy z oliwek
												1/2
												
											
											
												drobno posiekanej cebuli
											
										
												4
												
											
											
												jabłka (Golden Delicious)
											
										
												50
												
													g
												
											
											
												boczku, pokrojonego w drobną kostkę
											
										
												150
												
													ml
												
											
											
												soku jabłkowego
											
										
												50
												
													ml
												
											
											
												octu jabłkowego
											
										
												100
												
													g
												
											
											
												cukru
											
										
												1
												
													odrobina
												
											
											
												brandy
											
										
												1
												
													lyzeczka
												
											
											
												imbiru
											
										
												sól
											
										
												świeżo mielony pieprz
											
										
												1
												
											
											
												żółtko
											
										
												parmezan
											
										
												paski boczku
											
										
												zrumienione masło
											
										
												suszone chipsy jabłkowe
											
										Przygotowanie - Pierożki z jabłkiem i boczkiem
						- 
										 1.
												
											KrokWszystkie składniki na ciasto połączyć na stolnicy i zagnieść ciasto o sprężystej konsystencji. Przykryć i odstawić na 30 minut. 1.
												
											KrokWszystkie składniki na ciasto połączyć na stolnicy i zagnieść ciasto o sprężystej konsystencji. Przykryć i odstawić na 30 minut.
- 
										 2.
												
											KrokJabłka obrać i pokroić w drobną kostkę. 2.
												
											KrokJabłka obrać i pokroić w drobną kostkę.
- 
										 3.
												
											KrokNa patelni przesmażyć kawałki boczku z posiekaną cebulą, dodać jabłka. 3.
												
											KrokNa patelni przesmażyć kawałki boczku z posiekaną cebulą, dodać jabłka.
- 
										 4.
												
											KrokDodać cukier, delikatnie skarmelizować i podlać brandy. 4.
												
											KrokDodać cukier, delikatnie skarmelizować i podlać brandy.
- 
										 5.
												
											KrokNastępnie dodać imbir, sok jabłkowy i ocet jabłkowy; całość gotować na małym ogniu przez ok. 5 minut. 5.
												
											KrokNastępnie dodać imbir, sok jabłkowy i ocet jabłkowy; całość gotować na małym ogniu przez ok. 5 minut.
- 
										 6.
												
											KrokDoprawić i pozostawić do wystygnięcia. 6.
												
											KrokDoprawić i pozostawić do wystygnięcia.
- 
										 7.
												
											KrokCiasto cienko rozwałkować i wyciąć kółka. Jedną połówkę posmarować roztrzepanym jajkiem, położyć na niej łyżeczkę nadzienia i zakryć drugim kółkiem; krawędzie zacisnąć. Gotować w osolonej wodzie ok. 3 minuty. 7.
												
											KrokCiasto cienko rozwałkować i wyciąć kółka. Jedną połówkę posmarować roztrzepanym jajkiem, położyć na niej łyżeczkę nadzienia i zakryć drugim kółkiem; krawędzie zacisnąć. Gotować w osolonej wodzie ok. 3 minuty.
- 
										 8.
												
											KrokPierożki podawać z plastrami boczku, parmezanem, masłem i chipsami z jabłek. 8.
												
											KrokPierożki podawać z plastrami boczku, parmezanem, masłem i chipsami z jabłek.
- 
								Powodzenia życzy
 
	Margit Stabinger
						
							Gospodyni prowadząca gospodę typu Hofschank pod marką „Roter Hahn”
						
						
						
						
						
							
								Kinigerhof w Sexten
							
						
					
					
			
			 
				 
	 
	 
  
  
  
  
  
	 
	