pieczywo
Tarta porzeczkowa
Tarta porzeczkowa
Jagodowa rozkosz czeka na Ciebie w tym soczystym cieście z słodkimi i kwaśnymi porzeczkami. Tak właśnie nazywa się porzeczki w Południowym Tyrolu.
					
				
				
				
				
	
	 
	
							Martina Fieg
						
						
							Gospodyni prowadząca gospodę typu Buschenschank Rauthof
						
					
					
			
			
							Składniki
						
						
								
								1 blacha do pieczenia ok. 40x50cm
							
							
								
								45 MIN.
							
						- 
											400 gmąki
- 
											100 gcukru
- 
											150 gmasła
- 
											3żółtko
- 
											3żółtka
- 
											1 saszetkacukru waniliowego
- 
											1 saszetkaproszku do pieczenia
- 
											2 lyzkarumu
- 
											400 gporzeczek
- 
											trochę dżemu
Przygotowanie - Tarta porzeczkowa
						- 
										 1.
												
											KrokMasło o temperaturze pokojowej utrzeć z cukrem i cukrem waniliowym, dodając stopniowo żółtka. 1.
												
											KrokMasło o temperaturze pokojowej utrzeć z cukrem i cukrem waniliowym, dodając stopniowo żółtka.
- 
										 2.
												
											KrokPrzesiać mąkę z proszkiem do pieczenia i dodawać stopniowo do ucieranego masła, mieszając je za pomocą trzepaczki. Dodać rum i mieszać, aż do uzyskania kruchej masy. 2.
												
											KrokPrzesiać mąkę z proszkiem do pieczenia i dodawać stopniowo do ucieranego masła, mieszając je za pomocą trzepaczki. Dodać rum i mieszać, aż do uzyskania kruchej masy.
- 
										 3.
												
											KrokWyłożyć ciasto na blasze do pieczenia (ok. 40x50 cm) i równomiernie docisnąć. 3.
												
											KrokWyłożyć ciasto na blasze do pieczenia (ok. 40x50 cm) i równomiernie docisnąć.
- 
										 4.
												
											KrokNa cieście rozsmarować cienką warstwę dżemu. 4.
												
											KrokNa cieście rozsmarować cienką warstwę dżemu.
- 
										 5.
												
											KrokNa wierzchu rozłożyć równomiernie owoce. Porzeczki można posypać cukrem w zależności od upodobania. 5.
												
											KrokNa wierzchu rozłożyć równomiernie owoce. Porzeczki można posypać cukrem w zależności od upodobania.
- 
										 6.
												
											KrokCiasto piec w średniej temperaturze przez ok. 15 - 20 min. 6.
												
											KrokCiasto piec w średniej temperaturze przez ok. 15 - 20 min.
- 
										 7.
												
											KrokW międzyczasie ubić na sztywno pianę z białek z 2 łyżkami cukru. 7.
												
											KrokW międzyczasie ubić na sztywno pianę z białek z 2 łyżkami cukru.
- 
										 8.
												
											KrokWyjąć ciasto z piekarnika po to, aby na owocach równomiernie rozprowadzić pianę z białek. 8.
												
											KrokWyjąć ciasto z piekarnika po to, aby na owocach równomiernie rozprowadzić pianę z białek.
- 
										 9.
												
											KrokWstawić ciasto z powrotem do piekarnika na ok. 10 minut, aż ubite białka zmienią kolor na złoty. 9.
												
											KrokWstawić ciasto z powrotem do piekarnika na ok. 10 minut, aż ubite białka zmienią kolor na złoty.
- 
										 10.
												
											KrokDo ciasta można wykorzystać każdy rodzaj owoców sezonowych z ogrodu, w zależności od pory roku. 10.
												
											KrokDo ciasta można wykorzystać każdy rodzaj owoców sezonowych z ogrodu, w zależności od pory roku.
- 
								Powodzenia życzy
 
	 
				 
	 
	 
	 
	 
	 
	 
	 
	