Przystawka
Szpinakowy Tschutsch
Szpinakowy Tschutsch
Tschutsch to tradycyjna słodka potrawa z południowotyrolskiej niziny. W tej odsłonie można je wypróbować z dodatkiem szpinaku.
					
				
				
				
				
	
	 
	
							Doris Gruber
						
						
							Gospodyni prowadząca gospodę typu Buschenschank Planitzer
						
					
					
			
			
							Składniki
						
						
								
								4 osoby
							
							
								
								45 MIN.
							
						- 
											300 gmąki
- 
											500 mlświeżego mleka
- 
											sól
- 
											6jaja
- 
											2 lyzkamasła
- 
											2 lyzkastołowe pora (drobnosiekanego)
- 
											2ząbki czosnku
- 
											400 gszpinaku (ugotowanego i posiekanego)
- 
											1 lyzkanatka pietruszki (posiekana)
- 
											sól, pieprz
- 
											gałka muszkatołowa (starta)
- 
											oliwa z oliwek do posmarowania brytfanny
Przygotowanie - Szpinakowy Tschutsch
						- 
										 1.
												
											KrokWymieszać mąkę z mlekiem, posolić i delikatnie wymieszać z jajkami. 1.
												
											KrokWymieszać mąkę z mlekiem, posolić i delikatnie wymieszać z jajkami.
- 
										 2.
												
											KrokRozpuścić masło, poddusić por, dodać ząbki czosnku i całość dusić przez krótki czas. 2.
												
											KrokRozpuścić masło, poddusić por, dodać ząbki czosnku i całość dusić przez krótki czas.
- 
										 3.
												
											KrokDodać szpinak i pietruszkę, doprawić i całość wolno odparować przez ok. 5 minut na wolnym ogniu bez przykrycia. 3.
												
											KrokDodać szpinak i pietruszkę, doprawić i całość wolno odparować przez ok. 5 minut na wolnym ogniu bez przykrycia.
- 
										 4.
												
											KrokWstawić do rozgrzanego wcześniej piekarnika. 4.
												
											KrokWstawić do rozgrzanego wcześniej piekarnika.
- 
										 5.
												
											KrokPiec w temperaturze 220 °C z włączoną funkcją grzania góra-dół (lub z funkcją termoobiegu w temperaturze 220 °C), aż "szpinakowy Tschutsch" zacznie przypominać księżycowy krajobraz. 5.
												
											KrokPiec w temperaturze 220 °C z włączoną funkcją grzania góra-dół (lub z funkcją termoobiegu w temperaturze 220 °C), aż "szpinakowy Tschutsch" zacznie przypominać księżycowy krajobraz.
- 
										 6.
												
											KrokNeem de spinazie-tschutsch uit de oven, snijd hem in stukken en serveer met sla. 6.
												
											KrokNeem de spinazie-tschutsch uit de oven, snijd hem in stukken en serveer met sla.
- 
								Powodzenia życzy
 
	Doris Gruber
						
							Gospodyni prowadząca gospodę typu Buschenschank pod marką „Roter Hahn”
						
						
						
						
						
							
								Planitzer w Montan
							
						
					
					
			
			 
				 
	 
	 
	 
	 
	 
	 
	 
	