Przystawka
Kluseczki z czosnkowym pesto
Kluseczki z czosnkowym pesto
Schupfnudeln to alpejska wersja włoskich klusek ziemniaczanych. W tym przepisie spotykają się one z aromatami śródziemnomorskimi.
					
				
				
				
				
	
	 
	
							Margit Stabinger
						
						
							Gospodyni z Kinigerhof
						
					
					
			
			
							Składniki
						
						
								
								4 osoby
							
							
								
								60 MIN.
							
						- 
											400 gziemniaków (mączystych)
- 
											100 gmąki pszennej
- 
											1 lyzkamąki ziemniaczanej
- 
											2żółtka (jaja od kur z wolnego wybiegu)
- 
											sól, pieprz, muszkatołowej
												100
												
													g
												
											
											
												liście czosnku niedźwiedziego
											
										
												30
												
													g
												
											
											
												mielone orzechy laskowe lub piniowe
											
										
												30
												
													g
												
											
											
												tarty twardy ser
											
										
												6
												
													lyzka
												
											
											
												Oliwa z oliwek
											
										
												pieprz (świeżo zmielony)
											
										
												pomidory
											
										
												ząbek czosnku
											
										
												sól, pieprz
											
										
												origano, rozmaryn, tymianek
											
										Przygotowanie - Kluseczki z czosnkowym pesto
						- 
										 1.
												
											KrokZiemniaki ugotować, odstawić i odcedzić. 1.
												
											KrokZiemniaki ugotować, odstawić i odcedzić.
- 
										 2.
												
											KrokWyłożyć na stolnicę, dodać pozostałe składniki i szybko zagnieść ciasto. 2.
												
											KrokWyłożyć na stolnicę, dodać pozostałe składniki i szybko zagnieść ciasto.
- 
										 3.
												
											KrokUformować małe kluski, ugotować w osolonej wodzie i odcedzić. 3.
												
											KrokUformować małe kluski, ugotować w osolonej wodzie i odcedzić.
- 
										 4.
												
											KrokZrumienić krótko na patelni z masłem, dodać pesto z dzikiego czosnku i wymieszać. 4.
												
											KrokZrumienić krótko na patelni z masłem, dodać pesto z dzikiego czosnku i wymieszać.
- 
										 5.
												
											KrokPodawać z twarożkiem i suszonymi pomidorami. 5.
												
											KrokPodawać z twarożkiem i suszonymi pomidorami.
- 
										 6.
												
											KrokPomidory przepołowić, wyciąć zieloną szypułkę, posypać przyprawami i wysuszyć w piekarniku w temperaturze 80-100°C. 6.
												
											KrokPomidory przepołowić, wyciąć zieloną szypułkę, posypać przyprawami i wysuszyć w piekarniku w temperaturze 80-100°C.
- 
								Powodzenia życzy
 
	Margit Stabinger
						
							Gospodyni prowadząca gospodę typu Hofschank pod marką „Roter Hahn”
						
						
						
						
						
							
								Kinigerhof in Sexten
							
						
					
					
			
			 
				 
	 
	 
  
  
  
  
  
	 
	