Przystawka
Makaron Pizzoccheri
Makaron Pizzoccheri
Przepis pochodzi z alpejskiego Bergamo. Jest to tagliatelle z gryki, która kiedyś była uprawiana w wielu gospodarstwach.
					
				
				
				
				
	
	 
	
							Brigitte Malfertheiner
						
						
							Hospodyně z gospodarstwo Obermalid
						
					
					
			
			
							Składniki
						
						
								
								4 osoby
							
							
								
								25 MIN.
							
						- 
											300 gmakaronu jajecznego z pełnoziarnistej mąki gryczanej
- 
											300 gwarzyw (koper włoski, marchew, szpinak, cukinia)
- 
											2ziemniaków
- 
											ser górski pikantny
- 
											masła
- 
											szałwia
- 
											czosnek
Przygotowanie - Makaron Pizzoccheri
						- 
										 1.
												
											KrokZagotować duży garnek osolonej wody. 1.
												
											KrokZagotować duży garnek osolonej wody.
- 
										 2.
												
											KrokZiemniaki, koper włoski i marchew pokroić w drobną kostkę i gotować ok. 5 min. 2.
												
											KrokZiemniaki, koper włoski i marchew pokroić w drobną kostkę i gotować ok. 5 min.
- 
										 3.
												
											KrokDodać makaron i gotować kolejne 7 min. 3.
												
											KrokDodać makaron i gotować kolejne 7 min.
- 
										 4.
												
											KrokPod koniec gotowania dodać pokrojony szpinak i cukinię. 4.
												
											KrokPod koniec gotowania dodać pokrojony szpinak i cukinię.
- 
										 5.
												
											KrokWszystkie składniki muszą być ugotowane "al dente". Odcedzić, wymieszać ze startym serem i odstawić na chwilę pod przykryciem, żeby się wszystko "przegryzło". 5.
												
											KrokWszystkie składniki muszą być ugotowane "al dente". Odcedzić, wymieszać ze startym serem i odstawić na chwilę pod przykryciem, żeby się wszystko "przegryzło".
- 
										 6.
												
											KrokRozpuścić masło z szałwią i czosnkiem i polać nim kluski. 6.
												
											KrokRozpuścić masło z szałwią i czosnkiem i polać nim kluski.
- 
								Powodzenia życzy
 
	Brigitte Malfertheiner
						
							Selka nabízející dovolenou na statku pod značkou "Roter Hahn"
						
						
						
						
						
							
								Obermalid v Kastelruthu/Seis
							
						
					
					
			
			 
				 
	 
	 
	 
	