Przystawka
Knedle ze speckiem
Knedle ze speckiem
Dawniej młode mężatki musiały włożyć sporo wysiłku, aby pierogi z boczkiem wyglądały bez zarzutu. Absolutny południowotyrolski klasyk.

Daniela Kaserer
Gospodyni prowadząca gospodę typu Hofschank Niedermair
Składniki
6 osoby
60 MIN.
-
1 kgknedli
-
200 gspecku
-
1 peczekświeżego szczypiorku
-
750 mlmleka
-
niewielka ilość oliwy z oliwek
-
sól
-
2 lyzkamąki pszennej
-
8jaja
Przygotowanie - Knedle ze speckiem
-
1.
KrokChleb pokroić w drobną kostkę i przełożyć do miski, położyć na to speck. -
2.
KrokPosypać siekanym szczypiorkiem. -
3.
KrokWymieszać mąkę, jajka i sól. Wyłożyć na chleb i wszystko dobrze wymieszać. -
4.
KrokNastępnie dodać 2 łyżki stołowe mąki pszennej i znów wymieszać. -
5.
KrokMasę odstawić na 15 minut, po czym formować mokrymi dłońmi okrągłe knedle. -
6.
KrokKnedle dusić w garnku 15-20 minut. -
7.
KrokKnedle ze speckiem serwować w gorącym rosole wołowym lub z zieloną sałatą bądź surówką z białej kapusty. -
Powodzenia życzy

Daniela Kaserer
Gospodyni prowadząca gospodę typu Hofschank pod marką „Roter Hahn”
Niedermair w Kastelbell/Tschars