Przystawka
Zupa z szarego sera
Zupa z szarego sera
Ser szary to tradycyjny ser z kwaśnego mleka pochodzący z Alp Wschodnich, który stał się rarytasem wykwintnej kuchni regionalnej.
					
				
				
				
				
	
	 
	
							Doris Gruber
						
						
							Gospodyni prowadząca gospodę typu Buschenschank Planitzer
						
					
					
			
			
							Składniki
						
						
								
								4 osoby
							
							
								
								30 MIN.
							
						- 
											1cebula
- 
											1 lyzkapora
- 
											2 lyzkamasła
- 
											1średniej wielkości mączysty ziemniak
- 
											1 odrobinabiałego wina
- 
											750 mlbulionu warzywnego lub mięsnego
- 
											sól, pieprz
- 
											150 gszarego sera
- 
											150 mlśmietany
												podsmażone kostki chleba
											
										
												120
												
													g
												
											
											
												szarego sera (rozkruszonego)
											
										
												12
												
											
											
												gałązek szczypiorku
											
										Przygotowanie - Zupa z szarego sera
						- 
										 1.
												
											KrokCebulę i por pokroić na drobno, zeszklić na maśle. 1.
												
											KrokCebulę i por pokroić na drobno, zeszklić na maśle.
- 
										 2.
												
											KrokDodać obranego i pokrojonego w kostkę ziemniaka, krótko podsmażyć, posolić, popieprzyć, zalać białym winem, a następnie podlać bulionem warzywnym lub mięsnym. 2.
												
											KrokDodać obranego i pokrojonego w kostkę ziemniaka, krótko podsmażyć, posolić, popieprzyć, zalać białym winem, a następnie podlać bulionem warzywnym lub mięsnym.
- 
										 3.
												
											KrokJak tylko ziemniaki będą miękkie, dodać pokrojony w kostkę szary ser. Całość jeszcze raz krótko zagotować i zagęścić śmietaną. 3.
												
											KrokJak tylko ziemniaki będą miękkie, dodać pokrojony w kostkę szary ser. Całość jeszcze raz krótko zagotować i zagęścić śmietaną.
- 
										 4.
												
											KrokZupę z szarego sera serwować w talerzu z grzankami chlebowymi, pokruszonym szarym serem i niekrojonym szczypiorkiem. 4.
												
											KrokZupę z szarego sera serwować w talerzu z grzankami chlebowymi, pokruszonym szarym serem i niekrojonym szczypiorkiem.
- 
								Powodzenia życzy
 
	Doris Gruber
						
							Gospodyni prowadząca gospodę typu Buschenschank pod marką „Roter Hahn”
						
						
						
						
						
							
								Planitzer w Montan
							
						
					
					
			
			 
				 
	 
	 
	 
	 
	 
	 
	