&noscript=1 /> Najpopularniejsze przepisy z Południowego Tyrolu
 
[Translate to Polish:] Apfelstrudel
[Translate to Polish:] Apfelstrudel

Najlepsze przepisy
bezpośrednio z gospodarstwa

Buschenschank i Hofschank

20 najpopularniejszych przepisów z gospodarstwa

Południowy Tyrol dla Twojego podniebienia

Przedstawiamy Państwu 20 najpopularniejszych przepisów naszych rolników. Kuchnia południowotyrolska w swojej różnorodności zadowoli każde podniebienie. Lokalne dania mięsne są w Południowym Tyrolu tak samo popularne jak lekkie dania wegetariańskie. Miłej zabawy przy przygotowywaniu i delektowaniu się wiejskimi specjałami!

 

Przystawka

 

Zupa chlebowa

Tradycyjna chłopska potrawa z niewielu składników, szybka w przygotowaniu i rozgrzewająca, zwłaszcza zimą.

Polévka se špekovými knedlíčky

Pierogi z boczkiem podawane są z reguły w dwóch wariantach: z zupą lub jako niezależne danie.

Zupa winna

Zupy winne chorych były znane już za czasów starożytnych Rzymian. Tradycyjną zupę winną przyrządza się na białym winie.

Krupnik

Dawniej przygotowywano ją głównie w okresie Wielkiego Postu. Dziś jest to stały element jadłospisu podczas uczt zwanych Törggele.

Schlutzkrapfen z aromatycznymi ziołami

Schlutzer z dodatkiem świeżych ziół to wiosenna odmiana słynnego południowotyrolskiego Schlutzkrapfen.

Muas z mąki kukurydzianej

Potrawa, która w Południowym Tyrolu do lat 70. ubiegłego wieku gościła na stole niemal codziennie, wyjadana wspólnie z patelni łyżką.

Knedle tyrolskie

Spłaszczone pierogi najpierw się smaży, następnie gotuje, aby na końcu zaserwować je z surówką z kapusty lub zupą.

Knedlík z červené řepy

Najlepszym sposobem na ich przyrządzenie jest gotowanie na parze, dzięki czemu zachowają swój czerwony kolor.

Omlet chłopski

Omlet w wersji chłopskiej podaje się z boczkiem i cebulą.

 

DANIE GLÓWNE

 

Pieczeń wieprzowa Bauernbratl

Z biegiem lat pieczeń farmerska stała się w środowisku rolników pożądanym daniem na specjalne okazje.

Chłopska patelnia

W przeciwieństwie do Herrengröstl, w potrawie Bauerngröstl zamiast cielęciny stosuje się wołowinę z chowu uwzględniającego dobrostan zwierząt.

Wołowina na kwaśno

Cienko krojona wołowina jest szczególnie latem niezwykle lekkostrawnym daniem.

Szarpany omlet gryczany

Riebler to placek z kaszy gryczanej (Schwarzplent). Ten bardzo lubiany deser podawany jest jako danie główne.

Szparagi z sosem Bolzano

W Południowym Tyrolu co roku zbiera się 65 ton białych szparagów. Z sosem Bolzano i szynką są najpopularniejszym daniem ze szparagów.

 

Deser
 

Jabłka w cieście naleśnikowym (Apfelkiachl)

Dawniej plasterki jabłek w cieście były nawet substytutem tortu weselnego. Najlepiej smakują udekorowane cynamonem i cukrem.

Omlet Kaiserschmarrn

Klasyka z czasów monarchii k.u.k. przetrwała również w gospodarstwach Południowego Tyrolu i cieszy się dużą popularnością.

Knedle z morelą

Te słodkie knedle z ciasta ziemniaczanego są niesamowitym przysmakiem, zwłaszcza z dodatkiem słynnej moreli z Vinschger.

Racuchy z nadzieniem z dżemu

Tradycyjne ciasto Kirchtag ma kształt okrągły, kwadratowy lub podłużny. W zależności od pory roku przygotowuje się go z różnymi nadzieniami.

Naleśniki w kształcie ślimaka (Strauben)

Straubenduft to Kirchtagsduft, ponieważ to słodkie dzieło sztuki z ciasta choux jest szczególnie popularne na festynach ludowych.

Knedle ze śliwką

Komu uda się zjeść najwięcej knedli ze śliwkami? Zwycięzca zostanie wyłoniony dzięki pestkom odłożonym na brzegu talerza wyłoni.

Przedstawiamy Państwu 20 najpopularniejszych przepisów naszych rolników. Kuchnia południowotyrolska w swojej różnorodności zadowoli każde podniebienie. Lokalne dania mięsne są w Południowym Tyrolu tak samo popularne jak lekkie dania wegetariańskie. Miłej zabawy przy przygotowywaniu i delektowaniu się wiejskimi specjałami!

 

Przystawka

 

Zupa chlebowa

Tradycyjna chłopska potrawa z niewielu składników, szybka w przygotowaniu i rozgrzewająca, zwłaszcza zimą.

Polévka se špekovými knedlíčky

Pierogi z boczkiem podawane są z reguły w dwóch wariantach: z zupą lub jako niezależne danie.

Zupa winna

Zupy winne chorych były znane już za czasów starożytnych Rzymian. Tradycyjną zupę winną przyrządza się na białym winie.

Krupnik

Dawniej przygotowywano ją głównie w okresie Wielkiego Postu. Dziś jest to stały element jadłospisu podczas uczt zwanych Törggele.

Schlutzkrapfen z aromatycznymi ziołami

Schlutzer z dodatkiem świeżych ziół to wiosenna odmiana słynnego południowotyrolskiego Schlutzkrapfen.

Muas z mąki kukurydzianej

Potrawa, która w Południowym Tyrolu do lat 70. ubiegłego wieku gościła na stole niemal codziennie, wyjadana wspólnie z patelni łyżką.

Knedle tyrolskie

Spłaszczone pierogi najpierw się smaży, następnie gotuje, aby na końcu zaserwować je z surówką z kapusty lub zupą.

Knedlík z červené řepy

Najlepszym sposobem na ich przyrządzenie jest gotowanie na parze, dzięki czemu zachowają swój czerwony kolor.

Omlet chłopski

Omlet w wersji chłopskiej podaje się z boczkiem i cebulą.

 

DANIE GLÓWNE

 

Pieczeń wieprzowa Bauernbratl

Z biegiem lat pieczeń farmerska stała się w środowisku rolników pożądanym daniem na specjalne okazje.

Chłopska patelnia

W przeciwieństwie do Herrengröstl, w potrawie Bauerngröstl zamiast cielęciny stosuje się wołowinę z chowu uwzględniającego dobrostan zwierząt.

Wołowina na kwaśno

Cienko krojona wołowina jest szczególnie latem niezwykle lekkostrawnym daniem.

Szarpany omlet gryczany

Riebler to placek z kaszy gryczanej (Schwarzplent). Ten bardzo lubiany deser podawany jest jako danie główne.

Szparagi z sosem Bolzano

W Południowym Tyrolu co roku zbiera się 65 ton białych szparagów. Z sosem Bolzano i szynką są najpopularniejszym daniem ze szparagów.

 

Deser
 

 

Jabłka w cieście naleśnikowym (Apfelkiachl)

Dawniej plasterki jabłek w cieście były nawet substytutem tortu weselnego. Najlepiej smakują udekorowane cynamonem i cukrem.

 

Omlet Kaiserschmarrn

Klasyka z czasów monarchii k.u.k. przetrwała również w gospodarstwach Południowego Tyrolu i cieszy się dużą popularnością.

 

Knedle z morelą

Te słodkie knedle z ciasta ziemniaczanego są niesamowitym przysmakiem, zwłaszcza z dodatkiem słynnej moreli z Vinschger.

Racuchy z nadzieniem z dżemu

Tradycyjne ciasto Kirchtag ma kształt okrągły, kwadratowy lub podłużny. W zależności od pory roku przygotowuje się go z różnymi nadzieniami.

 

Naleśniki w kształcie ślimaka (Strauben)

Straubenduft to Kirchtagsduft, ponieważ to słodkie dzieło sztuki z ciasta choux jest szczególnie popularne na festynach ludowych.

 

Knedle ze śliwką

Komu uda się zjeść najwięcej knedli ze śliwkami? Zwycięzca zostanie wyłoniony dzięki pestkom odłożonym na brzegu talerza wyłoni.

Wyszukiwanie gospodarstw

Wiejskie gospody

Nie masz ochoty na gotowanie? Tutaj znajdziesz najlepsze gospodarstwa i winiarnie w Południowym Tyrolu z wieloma tradycyjnymi, wiejskimi potrawami.

Oops, an error occurred! Code: 2024062212273844405ef3