Buschenschank i Hofschank
20 najpopularniejszych przepisów z gospodarstwa
Południowy Tyrol dla Twojego podniebienia
Przedstawiamy Państwu 20 najpopularniejszych przepisów naszych rolników. Kuchnia południowotyrolska w swojej różnorodności zadowoli każde podniebienie. Lokalne dania mięsne są w Południowym Tyrolu tak samo popularne jak lekkie dania wegetariańskie. Miłej zabawy przy przygotowywaniu i delektowaniu się wiejskimi specjałami!
Przystawka
Tradycyjna chłopska potrawa z niewielu składników, szybka w przygotowaniu i rozgrzewająca, zwłaszcza zimą.
Polévka se špekovými knedlíčky
Pierogi z boczkiem podawane są z reguły w dwóch wariantach: z zupą lub jako niezależne danie.
Zupy winne chorych były znane już za czasów starożytnych Rzymian. Tradycyjną zupę winną przyrządza się na białym winie.
Dawniej przygotowywano ją głównie w okresie Wielkiego Postu. Dziś jest to stały element jadłospisu podczas uczt zwanych Törggele.
Schlutzkrapfen z aromatycznymi ziołami
Schlutzer z dodatkiem świeżych ziół to wiosenna odmiana słynnego południowotyrolskiego Schlutzkrapfen.
Potrawa, która w Południowym Tyrolu do lat 70. ubiegłego wieku gościła na stole niemal codziennie, wyjadana wspólnie z patelni łyżką.
Spłaszczone pierogi najpierw się smaży, następnie gotuje, aby na końcu zaserwować je z surówką z kapusty lub zupą.
Najlepszym sposobem na ich przyrządzenie jest gotowanie na parze, dzięki czemu zachowają swój czerwony kolor.
Omlet w wersji chłopskiej podaje się z boczkiem i cebulą.
DANIE GLÓWNE
Z biegiem lat pieczeń farmerska stała się w środowisku rolników pożądanym daniem na specjalne okazje.
W przeciwieństwie do Herrengröstl, w potrawie Bauerngröstl zamiast cielęciny stosuje się wołowinę z chowu uwzględniającego dobrostan zwierząt.
Cienko krojona wołowina jest szczególnie latem niezwykle lekkostrawnym daniem.
Riebler to placek z kaszy gryczanej (Schwarzplent). Ten bardzo lubiany deser podawany jest jako danie główne.
W Południowym Tyrolu co roku zbiera się 65 ton białych szparagów. Z sosem Bolzano i szynką są najpopularniejszym daniem ze szparagów.
Deser
Jabłka w cieście naleśnikowym (Apfelkiachl)
Dawniej plasterki jabłek w cieście były nawet substytutem tortu weselnego. Najlepiej smakują udekorowane cynamonem i cukrem.
Klasyka z czasów monarchii k.u.k. przetrwała również w gospodarstwach Południowego Tyrolu i cieszy się dużą popularnością.
Te słodkie knedle z ciasta ziemniaczanego są niesamowitym przysmakiem, zwłaszcza z dodatkiem słynnej moreli z Vinschger.
Tradycyjne ciasto Kirchtag ma kształt okrągły, kwadratowy lub podłużny. W zależności od pory roku przygotowuje się go z różnymi nadzieniami.
Naleśniki w kształcie ślimaka (Strauben)
Straubenduft to Kirchtagsduft, ponieważ to słodkie dzieło sztuki z ciasta choux jest szczególnie popularne na festynach ludowych.
Komu uda się zjeść najwięcej knedli ze śliwkami? Zwycięzca zostanie wyłoniony dzięki pestkom odłożonym na brzegu talerza wyłoni.
Przedstawiamy Państwu 20 najpopularniejszych przepisów naszych rolników. Kuchnia południowotyrolska w swojej różnorodności zadowoli każde podniebienie. Lokalne dania mięsne są w Południowym Tyrolu tak samo popularne jak lekkie dania wegetariańskie. Miłej zabawy przy przygotowywaniu i delektowaniu się wiejskimi specjałami!
Przystawka
Tradycyjna chłopska potrawa z niewielu składników, szybka w przygotowaniu i rozgrzewająca, zwłaszcza zimą.
Polévka se špekovými knedlíčky
Pierogi z boczkiem podawane są z reguły w dwóch wariantach: z zupą lub jako niezależne danie.
Zupy winne chorych były znane już za czasów starożytnych Rzymian. Tradycyjną zupę winną przyrządza się na białym winie.
Dawniej przygotowywano ją głównie w okresie Wielkiego Postu. Dziś jest to stały element jadłospisu podczas uczt zwanych Törggele.
Schlutzkrapfen z aromatycznymi ziołami
Schlutzer z dodatkiem świeżych ziół to wiosenna odmiana słynnego południowotyrolskiego Schlutzkrapfen.
Potrawa, która w Południowym Tyrolu do lat 70. ubiegłego wieku gościła na stole niemal codziennie, wyjadana wspólnie z patelni łyżką.
Spłaszczone pierogi najpierw się smaży, następnie gotuje, aby na końcu zaserwować je z surówką z kapusty lub zupą.
Najlepszym sposobem na ich przyrządzenie jest gotowanie na parze, dzięki czemu zachowają swój czerwony kolor.
Omlet w wersji chłopskiej podaje się z boczkiem i cebulą.
DANIE GLÓWNE
Z biegiem lat pieczeń farmerska stała się w środowisku rolników pożądanym daniem na specjalne okazje.
W przeciwieństwie do Herrengröstl, w potrawie Bauerngröstl zamiast cielęciny stosuje się wołowinę z chowu uwzględniającego dobrostan zwierząt.
Cienko krojona wołowina jest szczególnie latem niezwykle lekkostrawnym daniem.
Riebler to placek z kaszy gryczanej (Schwarzplent). Ten bardzo lubiany deser podawany jest jako danie główne.
W Południowym Tyrolu co roku zbiera się 65 ton białych szparagów. Z sosem Bolzano i szynką są najpopularniejszym daniem ze szparagów.
Deser
Jabłka w cieście naleśnikowym (Apfelkiachl)
Dawniej plasterki jabłek w cieście były nawet substytutem tortu weselnego. Najlepiej smakują udekorowane cynamonem i cukrem.
Klasyka z czasów monarchii k.u.k. przetrwała również w gospodarstwach Południowego Tyrolu i cieszy się dużą popularnością.
Te słodkie knedle z ciasta ziemniaczanego są niesamowitym przysmakiem, zwłaszcza z dodatkiem słynnej moreli z Vinschger.
Tradycyjne ciasto Kirchtag ma kształt okrągły, kwadratowy lub podłużny. W zależności od pory roku przygotowuje się go z różnymi nadzieniami.
Naleśniki w kształcie ślimaka (Strauben)
Straubenduft to Kirchtagsduft, ponieważ to słodkie dzieło sztuki z ciasta choux jest szczególnie popularne na festynach ludowych.
Komu uda się zjeść najwięcej knedli ze śliwkami? Zwycięzca zostanie wyłoniony dzięki pestkom odłożonym na brzegu talerza wyłoni.
Wyszukiwanie gospodarstw
Wiejskie gospody
Nie masz ochoty na gotowanie? Tutaj znajdziesz najlepsze gospodarstwa i winiarnie w Południowym Tyrolu z wieloma tradycyjnymi, wiejskimi potrawami.