Przystawka
Schlutzkrapfen z aromatycznymi ziołami
Schlutzkrapfen z ziołami
Schlutzer z dodatkiem świeżych ziół to wiosenna odmiana słynnego południowotyrolskiego Schlutzkrapfen.
					
				
				
				
				
	
	 
	
							Elke Prader
						
						
							Gospodyni z Wieshof
						
					
					
			
			
							Składniki
						
						
								
								4 osoby
							
							
								
								60 MIN.
							
						- Ciasto:
- 
											100 gmąki żytniej
- 
											120 gmąki pszennej
- 
											1jajko od kur z wolnego wybiegu
- 
											1 lyzkaoleju
- 
											50 - 80 mlwody
- 
											trochę soli
												50
												
													g
												
											
											
												cebuli
											
										
												50
												
													g
												
											
											
												masła
											
										
												1
												
											
											
												ząbek czosnku
											
										
												100
												
													g
												
											
											
												ziemniaków (ugotowanych i rozgniecionych)
											
										
												200
												
													g
												
											
											
												sera ricotta
											
										
												1
												
													lyzeczka
												
											
											
												szczypiorku, pietruszki i bazyli (drobno posiekanych)
											
										
												sól, pieprz
											
										
												starty ser Grana
											
										
												sól ziołowa
											
										Przygotowanie - Schlutzkrapfen z aromatycznymi ziołami
						- 
										 1.
												
											KrokZagnieść wszystkie składniki aż do otrzymania jednolitej masy. Pozostawić ciasto pod przykryciem na 30 minut. 1.
												
											KrokZagnieść wszystkie składniki aż do otrzymania jednolitej masy. Pozostawić ciasto pod przykryciem na 30 minut.
- 
										 2.
												
											KrokObrać cebulę, pokroić w kosteczkę i razem z czosnkiem zarumienić na maśle. 2.
												
											KrokObrać cebulę, pokroić w kosteczkę i razem z czosnkiem zarumienić na maśle.
- 
										 3.
												
											KrokDodać ziemniaki, ricottę i drobno posiekane zioła i dokładnie wymieszać. Doprawić solą i pieprzem. 3.
												
											KrokDodać ziemniaki, ricottę i drobno posiekane zioła i dokładnie wymieszać. Doprawić solą i pieprzem.
- 
										 4.
												
											KrokRozwałkować cienko ciasto. Przy użyciu okrągłej foremki wyciąć krążki o średnicy 6 cm. Na środek każdego krążka nałożyć odrobinę farszu, złożyć krążki na pół, tworząc malutkie półksiężyce, brzegi skleić palcami. 4.
												
											KrokRozwałkować cienko ciasto. Przy użyciu okrągłej foremki wyciąć krążki o średnicy 6 cm. Na środek każdego krążka nałożyć odrobinę farszu, złożyć krążki na pół, tworząc malutkie półksiężyce, brzegi skleić palcami.
- 
										 5.
												
											KrokGotować "Schlutzkrapfen" w osolonej wodzie przez ok. 2-3 minuty 5.
												
											KrokGotować "Schlutzkrapfen" w osolonej wodzie przez ok. 2-3 minuty
- 
										 6.
												
											KrokDobrze odsączyć i rozłożyć na talerze 6.
												
											KrokDobrze odsączyć i rozłożyć na talerze
- 
										 7.
												
											KrokPosypać serem "Grana" i podawać z roztopionym masłem, szczypiorkiem i aromatyzowaną ziołami solą. 7.
												
											KrokPosypać serem "Grana" i podawać z roztopionym masłem, szczypiorkiem i aromatyzowaną ziołami solą.
- 
								Powodzenia życzy
 
	Elke Prader
						
							Gospodyni oferująca wakacje w gospodarstwie agroturystycznym pod marką „Roter Hahn”
						
						
						
						
						
							
								Wieshof w Lajen
							
						
					
					
			
			 
				 
	 
	 
  
  
  
  
  
  
	 
	