Hofschank i Buschenschank
Pieczone kasztany
Kasztany, zwane w Południowym Tyrolu "Keschtn", są nierozerwalnie związane z Törggelen. W wielu winiarniach nadal piecze się je na otwartym ogniu. Są one ukoronowaniem menu Törggelen, ale można je również przyrządzać w domu. Oto kilka wskazówek, które sprawią, że pieczenie kasztanów będzie udane również w domu.
Kasztany, zwane w Południowym Tyrolu "Keschtn", są nierozerwalnie związane z Törggelen. W wielu winiarniach nadal piecze się je na otwartym ogniu. Są one ukoronowaniem menu Törggelen, ale można je również przyrządzać w domu. Oto kilka wskazówek, które sprawią, że pieczenie kasztanów będzie udane również w domu.
Kasztan zawsze był bardzo popularny w południowotyrolskich gospodarstwach. Dzięki wysokiej zawartości skrobi i witamin jest bardzo pożywna i chętnie spożywana po ugotowaniu lub upieczeniu. Po uprażeniu nabiera wyjątkowego aromatu.
Aby uniknąć uzyskania gorzkiego „Keschtn”, możesz umieścić je wcześniej w kąpieli wodnej i posortować te, które pływają na wierzchu. Pozostałe kasztany dobrze naciąć ostrym nożem po stronie, która jest wygięta na zewnątrz. Najlepiej jest to zrobić za pomocą noża do wykładzin. Teraz postaw patelnię na kuchence, pozwól jej się rozgrzać i włóż kasztany. Piecz je przez około 20 minut z zamkniętą pokrywą. Ważne jest, aby ciągle mieszać patelnią, aby kasztany się nie przypaliły. Po tym czasie można zawinąć kasztany w wilgotną ściereczkę na kilka minut i podawać.