Buschenschank
Zatrzymaj się na Buschenschank
Gospodarstwa winiarskie i ich oferta
Turyści i mieszkańcy Południowego Tyrolu uwielbiają po wyczerpującej jesiennej wędrówce zatrzymać się w jednej z tradycyjnych buschenschänke (winiarni) i skosztować smacznego törggelen. Ale goście już dawno odkryli zalety Buschenschänke także podczas wiosennych wycieczek.
Turyści i mieszkańcy Południowego Tyrolu uwielbiają po wyczerpującej jesiennej wędrówce zatrzymać się w jednej z tradycyjnych buschenschänke (winiarni) i skosztować smacznego törggelen. Ale goście już dawno odkryli zalety Buschenschänke także podczas wiosennych wycieczek.
Coraz więcej Buschenschänke staje się popularnymi celami wiosennych wycieczek. W tym czasie goście szczególnie doceniają pięknie utrzymane tereny zewnętrzne z tarasami słonecznymi i wspaniałym widokiem. Serwowane jest wszystko to, co natura ma do zaoferowania w danym czasie. Od dań ze szparagów, ziołowych klusek i wiosennych sałatek, przez pierogi z pokrzywą i knedle z dzikim czosnkiem, po wykwintne dania z jagnięciny i cielęciny. Nawet wiosną, dzięki wiejskiemu położeniu, Buschenschänke można połączyć z wędrówką.
Definicja Buschenschank
Ale czym właściwie jest Buschenschank w Południowym Tyrolu? Buschenschank musi znajdować się na obszarze uprawy winorośli, ponieważ odpowiednie zezwolenie jest obowiązkowo związane z tłoczeniem i podawaniem wina własnego. Gospodarz Buschenschank jest więc zawsze plantatorem winorośli, „mistrzem piwnicy” i gospodarzem w jednym. Swoją nazwę lokale zawdzięczają bukietowi miejscowych roślin, tak zwanemu „Buschen”. Jest on zawieszony nad wejściem do domu jesienią na początku sezonu Törggel.
Törggelen ma tu swoje początki
Zarówno kasztany jak i wino rozwijają się tylko w szczególnie łagodnym klimacie. Dlatego też, zgodnie z dawną tradycją, w Buschenschänken tylko getörggelet. Są to gospodarstwa położone w winnicach wzdłuż dolin Etsch i Eisack. Wszystkie one mają w piwnicy prasę do wina. To właśnie stąd pochodzi określenie "Törggelen" od łacińskiego "Torculus" (prasa do wina).
W Törggelen serwowane jest typowe "Törggelemenü". Jako przystawki podawane są "Gerstsuppe", "Kasnocken" lub "Schlutzer", a jako danie główne - półmisek rzeźniczy z surfleishem, żeberkami, różnymi kiełbasami, knedlami i kiszoną kapustą. Na zakończenie są pieczone kasztany i słodki "Krapfen" - i być może kieliszek domowego sznapsa.
Chociaż poszczególne winiarnie serwują Törggelemenü w swoich piwnicach, w większości gospodarstw winiarskich przeważa zwyczaj przyjmowania gości w salach wyłożonych drewnem. Te rustykalne salony emanują wyjątkową i domową atmosferą.