Zgodnie z dyrektywą 2009/136/WE informujemy, że strona ta wykorzystuje własne techniczne pliki cookie oraz korzysta z plików cookie osób trzecich w celu umożliwienia efektywniejszego poruszania się po stronie oraz prawidłowego korzystania z niej.
Home
Gospody produkujące napoje alkoholowe
Przepisy chłopskie
Szybki chleb orkiszowy pełnoziarnisty

Przepisy z Południowego Tyrolu

Przystawki

Szybki chleb orkiszowy pełnoziarnisty

składniki ( Przepis na 2 bochenki )

1 łyżeczka suszonych drożdży
1 kg mąki orkiszowej pełnoziarnistej
500 ml ciepłej wody
200 ml maślanki
2 łyżeczki soli
1 łyżka zmielonej kozieradki albo przyprawy do chleba

przygotowanie

Dobrze zagnieść rozpuszczone w zimnej wodzie drożdże z resztą składników i zostawić na godzinę, aby ciasto urosło. Kiedy podwoi swoją objętość, zagnieść ponownie, uformować dwa bochenki, ułożyć je na blasze do pieczenia i pozostawić na ok. pół godziny, by wyrosły. Chleb piec w rozgrzanym piekarniku w 250° C przez ok. 5 min, po czym zmniejszyć temperaturę do 180° C i piec kolejne 50 min. Wyjąć upieczony chleb i wystudzić na kratce.

Powodzenia w pieczeniu życzy Martha Mulser z gospodarstwa zrzeszonego w "Roter Hahn" - Pflegerhof w Kastelruth.
drukuj
www.roterhahn.pl