Zgodnie z dyrektywą 2009/136/WE informujemy, że strona ta wykorzystuje własne techniczne pliki cookie oraz korzysta z plików cookie osób trzecich w celu umożliwienia efektywniejszego poruszania się po stronie oraz prawidłowego korzystania z niej.

Przepisy z Południowego Tyrolu

Przystawki

Sałatka z dzikich ziół i jajek

składniki ( dla 4 osób  )

ok. 400 g dzikich ziół (mniszek lekarski, szczaw, podagrycznik pospolity, koniczyna, nasturcja, szałwia łąkowa, krwawnik, niewielka ilość babki lancetowatej)
sól i pieprz
4 łyżki stołowe octu jabłkowego
4 łyżki stołowe oliwy z oliwek
4 gotowane jaja od kur z wolnego wybiegu
Kwiaty jadalne do przystrojenia (np. szałwia łąkowa lub nasturcja)

przygotowanie

Dzikie zioła umyć, wysuszyć i ostrożnie rozłożyć na 4 talerzach. Następnie przyprawić solą, pieprzem, octem jabłkowym i oliwą z oliwek. Sałatkę z dzikich ziół serwować  z gotowanym jajkiem. Talerze ozdobić jadalnymi kwiatami.

życzy powodzenia
Karin Bracchetti
Chłopka z “Föhrner” przy Bozen
drukuj
www.roterhahn.pl