Zgodnie z dyrektywą 2009/136/WE informujemy, że strona ta wykorzystuje własne techniczne pliki cookie oraz korzysta z plików cookie osób trzecich w celu umożliwienia efektywniejszego poruszania się po stronie oraz prawidłowego korzystania z niej.

Przepisy z Południowego Tyrolu

Przystawki

Sałatka selerowo-jabłkowa

składniki ( dla 4 osób )

1 mały korzeń selera
2 łyżki stołowe soku z cytryny
1 szczypta soli
2 żółtka
1 łyżeczka ostrej musztardy
1/2 łyżeczki soku z cytryny
1/2 łyżeczki sosu Worcester
2 łyżki stołowe octu malinowego
sól i pieprz
250 ml oleju
250 ml kwaśnej śmietany
2 jabłka
100 g orzechów włoskich
liście i drobne liście ze środka sałaty do wyłożenia
posiekana natka pietruszki i pistacje do dekoracji

przygotowanie

Seler obrać i pokroić w drobną kostkę. Tak pokrojony seler gotować z 2 łyżkami stołowymi soku z cytryny i solą, aż będzie miękki. Potem wystudzić zimną wodą. Aby przygotować majonez, starannie wymieszać żółtka z musztardą, sosem Worcester, octem malinowym, solą, pieprzem i 1/2 łyżeczki soku z cytryny, dodając olej kroplami. Następnie wmieszać kwaśną śmietanę i wszystko jeszcze raz doprawić do smaku solą i pieprzem. Obrać jabłka i pokroić w kostkę, wymieszać z orzechami włoskimi i selerem pokrojonym w kostkę. Talerz wyłożyć liśćmi sałaty, na to nałożyć sałatkę selerowo-jabłkową i udekorować pietruszką i pistacjami.


życzy powodzenia
Maria Reichhalter Prader
Gospodyni z Roter Hahn agroturystycznych “Wieshof” przy Lajen
drukuj
www.roterhahn.pl