Zgodnie z dyrektywą 2009/136/WE informujemy, że strona ta wykorzystuje własne techniczne pliki cookie oraz korzysta z plików cookie osób trzecich w celu umożliwienia efektywniejszego poruszania się po stronie oraz prawidłowego korzystania z niej.

Przepisy z Południowego Tyrolu

Przystawki

Chlebek tyrolski

składniki

80 g zaczynu
20 g drożdży
660 g mąki żytniej pełnoziarnistej
330 g mąki pszennej pełnoziarnistej
2 łyżki przypraw (kminek, koper włoski, anyż, kozieradka błękitna)
1100 ml wody
2 g soli

przygotowanie

Zaczyn i drożdże zalać ciepłą wodą, dodać mąkę i przyprawy i zagniatać przez ok. 10 min. Odstawić ciasto na ok. godzinę do wyrośnięcia. Z dobrze wyrośniętego ciasta uformować dłońmi kule (ok. 120-160 g), położyć na desce przykrytej ściereczką i posypanej otrębami. Pozostawić do wyrośnięcia, aż pojawi się na wierzchu pęknięcie (ok. 30 min). Na koniec za pomocą okrągłej deseczki rozpłaszczyć kule na cienkie placki. Piec przez ok. 30 min w piekarniku 180° C.


życzy powodzenia
Robert Gurndin
Rolnik z “Unich” przy Aldein
 Chleb pozostawić do wyschnięcia (w Południowym Tyrolu gospodarze robią to na poddaszu w specjalnym chlebowniku, ale uda się także w dobrze wentylowanym, suchym i niezbyt ciepłym miejscu w mieszkaniu).
drukuj
www.roterhahn.pl