Zgodnie z dyrektywą 2009/136/WE informujemy, że strona ta wykorzystuje własne techniczne pliki cookie oraz korzysta z plików cookie osób trzecich w celu umożliwienia efektywniejszego poruszania się po stronie oraz prawidłowego korzystania z niej.

Przepisy z Południowego Tyrolu

Desery

Chleb chłopski z bakaliami

składniki ( za 1 chleb )

1/4 l wody
1/4 l mleka
35 g masła
40 g drożdży
400 g suszonych owoców (jabłka, gruszki, śliwki)
500 g mąki pszennej
250 g mąki żytniej
20 g soli
10 g cukru
1/2 łyżki cynamonu
50 g orzechów włoskich

przygotowanie

Wodę, mleko, masło i drożdże wymieszać i lekko podgrzać. Suszone owoce pokroić na średnie kawałki i krótko zagotować w 1 l wody, odcedzić i odstawić do wystygnięcia. Mąkę z solą i cukrem dodać do ogrzanego mleka z drożdżami i dobrze wymieszać. Dodać ostudzone suszone owoce z cynamonem i orzechami. Całość odstawić w przykrytej misce na ok 2 godz., aby masa wyrosłą. Wyłożyć do dowolnej formy, piec ok. 30 min. w 175° C.


życzy powodzenia
Verena Komiss
Gospodyni z “Neufeldhof” przy Bozen

 
drukuj
www.roterhahn.pl