Zgodnie z dyrektywą 2009/136/WE informujemy, że strona ta wykorzystuje własne techniczne pliki cookie oraz korzysta z plików cookie osób trzecich w celu umożliwienia efektywniejszego poruszania się po stronie oraz prawidłowego korzystania z niej.
WEB
Back Home
Agroturystyka w Ultental - Deutschnonsberg

Agroturystyka w Ultental - Deutschnonsberg - Pokoje lub apartamenty w Południowym Tyrolu

Kto zdecyduje się na urlop w gospodarstwie w Ultental–Deutschnonsberg, będzie zaskoczony, o ile wolniej i ciszej tykają tu zegary.

Na tych, którzy zdecydują się spędzić urlop w Ultental i Deutschnonsberg, czekają położone wśród łąk i lasów niezwykle urokliwe wioski. Dolina Ultental ciągnie się od parku narodowego Stilfserjoch aż po wąwóz Gaulschlucht w Lana. 600 km oznakowanych tras, ponad 300 górskich hal, 44 jeziora i widok na łańcuch górski Ortlergruppe czynią z Ultental prawdziwy raj dla amatorów turystyki pieszej. Dużą popularnością cieszy się wśród nich także - polecany sobie w sekrecie przez poszukujących ciszy i spokoju - Deutschnonsberg leżący na granicy dwóch stref językowych: Południowego Tyrolu i Trydentu. Na urlopowiczów czeka tu łagodny, naturalny krajobraz oraz biegnące z dala od zgiełku piesze szlaki. Wakacyjny apartament w Ultental i Deutschnonsberg stanowić będzie latem idealną bazę wypadową na liczne wycieczki, wyprawy górskie i piesze wędrówki po halach. Zimą urlopowicze mają natomiast możliwość wyboru między trasami do narciarstwa biegowego, rodzinnym ośrodkiem narciarskim Schwemmalm i wędrówkami w rakietach śnieżnych w otoczeniu dziewiczej przyrody. Urlop w Ultental lub Deutschnonsberg to także okazja do poznania wiejskiej tradycji i specjałów miejscowej kuchni.

Powrót do korzeni
Deutschnonsberg jest miejscem, które popada niekiedy w zapomnienie nawet wśród samych mieszkańców Południowego Tyrolu. I to właśnie czyni je takim wyjątkowym i odludnym. Wioski Laurein, St. Felix, Unsere Liebe Frau im Walde i Proveis urzekają górską atmosferą. Także Ultental zachowała po dziś dzień oryginalny charakter. Typowe dla St. Pankraz, St. Walburg, Kuppelwies, St. Nikolaus i St. Gertraud są stare zagrody typu Paarhof. Tworzą je dwa budynki kryte gontem, o podobnej wielkości i architekturze, z których jeden pełni funkcje mieszkalne, a drugi gospodarcze. Wymagany ciężar gwarantują użyte do ich budowy kamienie. Wielu górskich rolników nadal nie stosuje maszyn do uprawy swoich pól i łąk. Osoby spędzające urlop w gospodarstwie w Ultental lub Deutschnonsberg będą mogły poznać z bliska stare tradycje i ludowe zwyczaje. Większość gospodarstw trudni się hodowlą bydła, a krowy woła się tu nadal po imieniu. Jesienny spęd zwierząt pasących się całe lato na górskich halach jest ważnym świętem dla wszystkich mieszkańców wsi. Bydło powracające z hal w doliny jest przystrojone w dzwonki i wieńce. Jak poważnie tamtejsi mieszkańcy traktują pradawne zwyczaje, widać przy uroczystych okazjach, gdy cała wiejska społeczność prezentuje się w swoich starych tradycyjnych strojach. Na powrót ożyła tu również zamierzchła tradycja zielarstwa. W alpejskim klimacie ziemia rodzi ponad 120 różnych roślin leczniczych i przypraw. W Ultental i Deutschnonsberg pięć rodzin trudni się ekologiczną uprawą ziół. Ich zbiór i dalsze przygotowanie odbywa się ręcznie. W małych przygospodarskich sklepikach wielu rolników oferuje jaja i inne produkty z własnych upraw. Podczas urlopu w Ultental lub Deutschnonsberg nie wolno przegapić okazji do odwiedzenia miejscowego wyszynku. Przysmaki pochodzące z gospodarstwa, takie jak ser Almkäse, speck czy kiełbaski Kaminwurzen, szczególnie dobrze smakują w tradycyjnych karczmach o regionalnym wystroju.

Atrakcje kulinarne
Urlop w gospodarstwie w Ultental-Deutschnonsberg to również czas kulinarnych zaskoczeń. Oprócz całorocznej oferty tradycyjnych potraw organizowane są tu specjalne tygodnie dla smakoszy. Co roku w trakcie święta jagnięciny, znanego tu pod nazwą Ultner Lammwochen, kucharze wyczarowują najróżniejsze potrawy z tego mięsa. Do kulinarnej tradycji Ultental należą makowe pączki Mohnkrapfen i strucla jabłkowa Apfelstrudel. Deutschnonsberg z uprawami cykorii i produkcją sera grana nawiązuje do kuchni włoskiej. Oba rejony łączy mniszek lekarski, jedno z najstarszych polnych ziół. Właśnie jemu mieszkańcy poświęcili specjalną imprezę - Tygodnie Mniszka Lekarskiego. Uczestniczące w nich lokale gastronomiczne wyczarowują pyszne potrawy z liści, korzeni i kwiatów tej cudownej rośliny. Amatorzy potraw mięsnych w trakcie urlopu w Ultental lub Deutschnonsberg powinni się natomiast skusić na dania z górskiej wołowiny Laugenrind. To wysokiej jakości mięso pochodzi z młodego bydła i cieląt z południowotyrolskich gospodarstw Deutschnonsberg, Ultental i Vinschgau, a jego produkcja wymaga spełnienia ostrych kryteriów. Prawdziwy Laugenrind musi urodzić się u podnóża Laugen i wypasać latem wyłącznie na górskich halach.

Dlaczego warto spędzić urlop w Ultental–Deutschnonsberg: