Zgodnie z dyrektywą 2009/136/WE informujemy, że strona ta wykorzystuje własne techniczne pliki cookie oraz korzysta z plików cookie osób trzecich w celu umożliwienia efektywniejszego poruszania się po stronie oraz prawidłowego korzystania z niej.
„Jesteśmy rolnikami od pokoleń" - mówi Alois Burger. W gospodarstwie Winklhof leżącym na wysokości 915 m n.p.m. w 2008 roku zmieniła się jedynie produkcja rolna: oprócz hodowli bydła i przetwórstwa mleka w gospodarstwie uprawia się również żyto, pszenicę i orkisz. Zboża mieli się w dużym młynie, a z ich mąki wypieka się chleb. Można go skosztować i nabyć w rodzinnym sklepiku, podobnie jak ziemniaki, boczek i kiełbasę.
Sprzedaż
Sklep na miejscu, targ rolny (We wtorki i soboty w Prad)
Chleb, makaron i zboza - Świeży zapach chleba w powietrzu
Uprawa zbóż i prastara tradycja pieczenia chleba przeżywają swój renesans. Z własnej mąki, bez chemicznych polepszaczy, starannie ręcznie wyrobione i pieczone w piecu opalanym drewnem powstają przeróżne rodzaje chrupiącego pieczywa o urzekającym zapachu. Zboże opatrzone znakiem jakości „Roter Hahn” pochodzi prosto z gospodarstw i tam też jest mielone i przetwarzane. Tym, co sprawia, że chleb z gospodarstwa ze znakiem jakości tak dobrze smakuje, jest jego prostota: mąka z własnych pól, woda i sól oraz ręczne wyrabianie, dzięki czemu ziarno lepiej uwalnia tkwiące w nim substancje smakowe. Nie należy zapominać, że chleb wypiekany jest w piecu opalanym drewnem, co nadaje mu jego niepowtarzalny smak.
Jak nas znaleźć?
100 metrów za wjazdem do wsi od strony Prad należy skręcić w lewo w ul. Silberstraße. Na pierwszym skrzyżowaniu przejechać prosto. Gospodarstwo znajduje się po prawej stronie, 50 m za skrzyżowaniem. Sklep na terenie gospodarstwa czynny jest od poniedziałku do piątku w godz. 8:00-12:00.Podręczny szkic dojazdu
Zajęcia w pobliżu
Glorenza - the little medieval town in South Tyrol