&noscript=1 /> Różnorodność gospodarstw Południowego Tyrolu
 
Na tropie 
produktów
Na tropie 
produktów

Na tropie
produktów

Produkty

Produkty rolne wysokiej jakości

Różnorodność gospodarstw

Różnorodność gospodarstw

W Południowym Tyrolu rolnictwo ogrywa szczególną rolę. Wynikiem sprzyjającego klimatu na południowych zboczach Alp oraz upraw na różnych wysokościach jest duże zróżnicowanie produktów. Ale są jeszcze inne powody, że wybór produktów marki „Roter Hahn” jest tak duży.

W Południowym Tyrolu rolnictwo ogrywa szczególną rolę. Wynikiem sprzyjającego klimatu na południowych zboczach Alp oraz upraw na różnych wysokościach jest duże zróżnicowanie produktów. Ale są jeszcze inne powody, że wybór produktów marki „Roter Hahn” jest tak duży.

Małe gospodarstwa od dolin po szczyty gór

 

W Południowym Tyrol dominuje rolnictwo opierające się na małych gospodarstwach. Rolnicy w górach zajmujący się hodowlą zwierząt gospodarują średnio jedynie na 9,6 ha użytków zielonych, a sadownicy i winiarze w dolinach jedynie na 2,5 ha winnic i sadów. Dzięki temu nasi lokalni sprzedawcy mogą całkowicie skoncentrować się na jakości swoich wyrobów, przykładając dużą wagę do dobrostanu zwierząt i ekologicznej produkcji. Niezwykła różnorodność produktów rolnych wynika również z różnic geograficznych w Południowym Tyrolu. Zarówno w dolinie położonej na 200 metrach, jak i wysoko w górach, nawet 1900 metrów nad poziomem morza – wszędzie znaleźć można rodzinnie prowadzone gospodarstwa, które w zależności klimatu wytwarzają różne produkty spożywcze.

 

Wszystko zależy od wysokości

 

Lokalni sprzedawcy spod marki „Roter Hahn” są niedoścignieni w dopasowywaniu się do warunków geograficznych Południowego Tyrolu. I tak na przykład w wyższych partiach gór uprawiają owoce, które mogą tam rozwijać swój wyjątkowy aromat, tak jak szeroko znane morele odmiany „Vinschger Marille”. W zimniejszych regionach producenci sadzą rośliny odporne na niskie temperatury, na przykład rokitnik czy aronię. Wysokie góry sprzyjają ponadto uwalnianiu się aromatów różnych ziół, które lokalni sprzedawcy ze znakiem jakości „Roter Hahn” uprawiają nawet 1000 metrów nad poziomem morza i z których przyrządzają wspaniałe herbaty i mieszanki. Ale to jeszcze nie wszystko! Południowy Tyrol jest również idealnym miejscem na uprawę zbóż. Ulubione odmiany to pszenica, żyto i orkisz, z których rodziny zajmujące się rolnictwem wyczarowują wysokiej jakości mąkę i najróżniejsze rodzaje chleba, na przykład tradycyjny tyrolski Schüttelbrot.

 

Zwierzęta na pierwszym planie

 

W rolnictwie Południowego Tyrolu ważne są jednak nie tylko produkty roślinne, ale też hodowla zwierząt. Zwierzęta hodowane są w szczególności na wyżej położonych terenach, gdzie rodziny rolnicze pracują najczęściej w trudnych warunkach na stromych zboczach gór. Z mleka od krów, owiec i kóz powstają tutaj wysokogatunkowe produkty. Jogurty, twarożki, sery miękkie i twarde, sery górskie: nasi lokalni sprzedawcy spod marki „Roter Hahn” szczycą się olbrzymim wyborem produktów mlecznych. 

Ważną rolę odgrywa tutaj również produkcja mięsna. Wśród specjałów Południowego Tyrolu znajdziemy nie tylko świeże mięso, ale także charakterystyczny boczek „Speck” i domowej produkcji kiełbasę „Kaminwurzen”, które zapraszają w kulinarną podróż przez rolnicze tereny Południowego Tyrolu. Producentom tych wyrobów kroku dotrzymują hodowcy kur. Świeże powietrze, duże wybiegi i wysokogatunkowe pasze zapewniają kurom wszystko, co jest im potrzebne do składania wyśmienitych smakowo jajek do Twojego śniadania.

 

Południowy Tyrol: kraina win i jabłek

 

Czym byłby Południowy Tyrol bez swoich jabłek i bez własnego wina? Stąd pochodzi co 10. jabłko w Europie. Jabłka rosną tutaj w dolinach, a dzięki niezwykle korzystnemu położeniu oraz warunkom klimatycznym również na wysokości nawet 1000 metrów nad poziomem morza. Zarówno znane odmiany, na przykład Golden Delicious czy Jonagold, jak i te bardziej rzadkie, takie jak Topaz czy Pinova – wszystkie wyróżnia wyjątkowy i szczególny smak. Tę różnorodność smaków wykorzystują nasi lokalni sprzedawcy spod marki „Roter Hahn” i wytwarzają z jabłek różności: mus jabłkowy, sos chutney, dżemy czy suszone owoce. Gdy jabłka zostaną wyciśnięte, można degustować naturalnie mętny sok jabłkowy. Po sfermentowaniu soku powstaje natomiast lekko musujący cydr, dostarczający z całą pewnością wyjątkowych doznań smakowych. Inspiracją może być także zapach jabłek w wielu okowitach owocowych marki „Roter Hahn”.

 

Południowy Tyrol słynie jednak z uprawy nie tylko jabłek, ale też winorośli. Uprawa winorośli ma tutaj wyjątkową historię. Nasiona z pestek winogron odnalezione na terenie Bressanone potwierdzają fakt uprawiania tu winorośli już około 500 roku przed Chrystusem. Dzisiaj region winiarski rozciąga się wzdłuż dolin na słonecznych zboczach gór na wysokości od 200 do 1000 metrów nad poziomem morza. Najlepsze obszary zarezerwowali sobie plantatorzy winorośli zrzeszeni pod marką „Roter Hahn”, co pozwala im oferować doskonałe produkty winiarskie. Z pewnością każdy znajdzie u nich trunek odpowiedni dla siebie.

czytaj więcej czytaj mniej