Kiedy na polach i w ogrodach budzi się wiosna, otwierają się też gospody Buschenschank i Hofschank marki „Roter Hahn“. Na przykład w
Nalserbacher w Nals podaje się najwykwintniejsze
potrawy ze szparagami z własnego pola, które przyciągają tłumy smakoszy. A do tego najlepiej pasuje własnej produkcji, wspaniale owocowe wino
Sauvignon.
Obok klasycznych dań miejscowa kuchnia ma też do zaoferowania wiele specjałów. Kto do tej pory uważał mniszek lekarski za pokarm dla królików, a pokrzywy co najwyżej za drażniące dla skóry, może w
Zmailer-Hof przeżyć prawdziwą przygodę kulinarną z pysznymi pierogami z pokrzywą i świeżą sałatką z mniszkiem lekarskim. Sałatka z mniszka lekarskiego świeżo zerwanego we własnym ogrodzie jest też serwowana w gospodarstwie
Rielinger w Ritten zu genießen.
Następujące wiejskie gospody zapraszają wiosną na sezonowe pyszności:
Otwarcie na wiosnę: Meran i okolicy
> Nalserbacherkeller w Nals
> Pirchhof w Naturns
> Rauthof w Meran
> Schnalshuberhof w Algund
> Zmailer-Hof w Schenna
Otwarcie na wiosnę: Vinschgau
> Niedermair w Kastelbell-Tschars
Otwarcie na wiosnę: Bozen i okolicy
> Ebnerhof w Atzwang/Ritten
> Ebnicherhof w Ritten
> Luggin Steffelehof w Kalternna winnym szlaku
> Oberlegar w Terlan
> Planitzer w Montan
> Rielingerhof w Ritten
> Steidlerhof w Bozen
Otwarcie na wiosnę: Eisacktal
> Burgerhof w Brixen
> Gostnerhof w Barbian
> Hubenbauer w Vahrn
> Obermoserhof w Feldthurns
> Oberpartegger w Villanders
> Pschnickerhof w Villanders
> Ungererhof w Ratschings
> Villscheiderhof w Brixen
> Winklerhof w Villanders
Otwarcie na wiosnę: Dolomitach
> Buchnerhof w Lajen
> Fronthof w Völs am Schlern
> Kinigerhof w Sexten
> Lüch de Survisc w Wengen