Kiedy na polach i w ogrodach budzi się wiosna, otwierają się też gospody Buschenschank i Hofschank marki „Roter Hahn“. Na przykład w
Oberlegar w Terlan podaje się najwykwintniejsze
potrawy ze szparagami z własnego pola, które przyciągają tłumy smakoszy. A do tego najlepiej pasuje własnej produkcji, wspaniale owocowe wino
Sauvignon.
Obok klasycznych dań miejscowa kuchnia ma też do zaoferowania wiele specjałów. Kto dotychczas uważał
mniszek lekarski- w Południowym Tyrolu nazywany „Zigori“ - za paszę dla królików, a
pokrzywy kojarzył z poparzoną skórą, może w gospodarstwie
Zmailer-Hof dokonać ważnego odkrycia kulinarnego. Sałatka z mniszka lekarskiego świeżo zerwanego we własnym ogrodzie jest też serwowana w gospodarstwie
Rielinger w Ritten zu genießen.
Następujące wiejskie gospody zapraszają wiosną na sezonowe pyszności:
Otwarcie na wiosnę: Meran i okolicy
> Nalserbacherkeller w Nals
> Pirchhof w Naturns
> Rauthof w Meran
> Schnalshuberhof w Algund
> Zmailer-Hof w Schenna
Otwarcie na wiosnę: Vinschgau
> Niedermair w Kastelbell-Tschars
Otwarcie na wiosnę: Bozen i okolicy
> Ebnerhof w Atzwang/Ritten
> Ebnicherhof w Ritten
> Lexnhof w Montan
> Luggin Steffelehof w Kalternna winnym szlaku
> Oberlegar w Terlan
> Planitzer w Montan
> Rielingerhof w Ritten
> Steidlerhof w Bozen
Otwarcie na wiosnę: Eisacktal
> Ahner w Rodeneck
> Burgerhof w Brixen
> Gostnerhof w Barbian
> Huberhof w Brixen
> Hubenbauer w Vahrn
> Obermoserhof w Feldthurns
> Oberpartegger w Villanders
> Pschnickerhof w Villanders
> Ungererhof w Ratschings
> Villscheiderhof w Brixen
> Winklerhof w Villanders
Otwarcie na wiosnę: Dolomitach
> Buchnerhof w Lajen
> Fronthof w Völs am Schlern
> Kinigerhof w Sexten
> Lüch de Survisc w Wengen
> Niedristhof w Percha