Danie glówne
Szparagi z sosem Bolzano
Szparagi z sosem Bolzano
W Południowym Tyrolu co roku zbiera się 65 ton białych szparagów. Z sosem Bolzano i szynką są najpopularniejszym daniem ze szparagów.
					
				
				
				
				
	
	 
	
							Franz Schwarz
						
						
							Gospodarz prowadząca gospodę typu Buschenschank Oberlegar
						
					
					
			
			
							Składniki
						
						
								
								2 osoby
							
							
								
								40 MIN.
							
						- 
											500 gszparagów
- 
											6jaja
- 
											sól
- 
											oliwy z oliwek
- 
											ocet jabłkowy
- 
											1 lyzkaszczypiorek, drobno pokrojony
- 
											pieprz
Przygotowanie - Szparagi z sosem Bolzano
						- 
										 1.
												
											KrokSzparagi obrać i włożyć do lekko gotującej się wody z dodatkiem soli, cukru, cytryny i masła. Gotować ok. 10 minut. 1.
												
											KrokSzparagi obrać i włożyć do lekko gotującej się wody z dodatkiem soli, cukru, cytryny i masła. Gotować ok. 10 minut.
- 
										 2.
												
											KrokAby przygotować sos Bolzano: jajka ugotować (8 minut), obrać i rozdrobnić widelcem. 2.
												
											KrokAby przygotować sos Bolzano: jajka ugotować (8 minut), obrać i rozdrobnić widelcem.
- 
										 3.
												
											KrokDo jajek dodać sól, pieprz, olej, ocet jabłkowy i szczypiorek; całość wymieszać. 3.
												
											KrokDo jajek dodać sól, pieprz, olej, ocet jabłkowy i szczypiorek; całość wymieszać.
- 
										 4.
												
											KrokSzparagi podawać polane sosem Bolzano. 4.
												
											KrokSzparagi podawać polane sosem Bolzano.
- 
								Powodzenia życzy
 
	Franz Schwarz
						
							Gospodarz prowadzący gospodę typu Buschenschank pod marką „Roter Hahn”
						
						
						
						
						
							
								Oberlegar w Terlan
							
						
					
					
			
			 
				 
	 
	 
	 
	 
	 
	 
	 
	