Przystawka
Pokrzywowe knedle
Pokrzywowe knedle
Pokrzywy rosną zazwyczaj na obrzeżach ścieżek i lasów, a dzięki wysokiej zawartości żelaza i witaminy C są regionalnym darem natury.
					
				
				
				
				
	
	 
	
							Martha Thaler
						
						
							Gospodyni z Zmailer-Hof
						
					
					
			
			
							Składniki
						
						
								
								4 osoby
							
							
								
								30 MIN.
							
						- 
											125 mlmleka
- 
											40 gmasła
- 
											1 mala szczyptagałki muszkatołowej
- 
											2 lyzkamąki
												40
												
													g
												
											
											
												parmezanu (startego)
											
										
												60
												
													g
												
											
											
												masła (zbrązowionego)
											
										Przygotowanie - Pokrzywowe knedle
						- 
										 1.
												
											KrokZwilżyć mlekiem chleb na knedle. 1.
												
											KrokZwilżyć mlekiem chleb na knedle.
- 
										 2.
												
											KrokUmyć, sparzyć, osączyć i drobno posiekać pokrzywy i dodać do chleba. 2.
												
											KrokUmyć, sparzyć, osączyć i drobno posiekać pokrzywy i dodać do chleba.
- 
										 3.
												
											KrokDrobno posiekać cebulę i czosnek, połączyć z masłem i dodać do chleba. Wbić jajka. Całość doprawić solą, pieprzem i gałką muszkatołową i dokładnie zagnieść. 3.
												
											KrokDrobno posiekać cebulę i czosnek, połączyć z masłem i dodać do chleba. Wbić jajka. Całość doprawić solą, pieprzem i gałką muszkatołową i dokładnie zagnieść.
- 
										 4.
												
											KrokNa końcu dodać mąkę i formować małe knedle. 4.
												
											KrokNa końcu dodać mąkę i formować małe knedle.
- 
										 5.
												
											KrokGotować w osolonej wodzie przez około 10 minut. 5.
												
											KrokGotować w osolonej wodzie przez około 10 minut.
- 
										 6.
												
											KrokPosypać parmezanem i podawać z roztopionym, zbrązowionym masłem. 6.
												
											KrokPosypać parmezanem i podawać z roztopionym, zbrązowionym masłem.
- 
								Powodzenia życzy
 
	Martha Thaler
						
							Gospodyni prowadząca gospodę typu Hofschank pod marką „Roter Hahn”
						
						
						
						
						
							
								Zmailer-Hof w Schenna
							
						
					
					
			
			 
				 
	 
	 
	 
	 
	 
	 
	 
	