Danie glówne
Pieczeń jagnięcia (Bauernschöpsernes)
Pieczeń jagnięca
Schöpserne to popularna potrawa z jagnięciny, spożywana przez cały rok w górskich gospodarstwach Południowego Tyrolu.
					
				
				
				
				
	
	 
	
							Daniela Kaserer
						
						
							Gospodyni prowadząca gospodę typu Hofschank Niedermair
						
					
					
			
			
							Składniki
						
						
								
								4 osoby
							
							
								
								150 MIN.
							
						- 
											1,3 kgjagnięciny
- 
											1cała cebula
- 
											3ząbki czosnku
- 
											sól, pieprz
- 
											Przyprawy i zioła (szałwia, majeranek, liść laurowy)
- 
											500 mlczerwonego wina do podlania
Przygotowanie - Pieczeń jagnięcia (Bauernschöpsernes)
						- 
										 1.
												
											KrokCebulę i czosnek zrumienić na niewielkiej ilości oleju. 1.
												
											KrokCebulę i czosnek zrumienić na niewielkiej ilości oleju.
- 
										 2.
												
											KrokDodać mięso oraz przyprawić je solą, pieprzem, szałwią i majerankiem. 2.
												
											KrokDodać mięso oraz przyprawić je solą, pieprzem, szałwią i majerankiem.
- 
										 3.
												
											KrokMięso przewracać podczas smażenia i od czasu do czasu podlewać czerwonym winem. 3.
												
											KrokMięso przewracać podczas smażenia i od czasu do czasu podlewać czerwonym winem.
- 
										 4.
												
											KrokGdy mięso nabierze odpowiedniego koloru, oprószyć je mąką i smażyć dalej. 4.
												
											KrokGdy mięso nabierze odpowiedniego koloru, oprószyć je mąką i smażyć dalej.
- 
										 5.
												
											KrokPo 10 minutach dolać wodę i włożyć listek laurowy. 5.
												
											KrokPo 10 minutach dolać wodę i włożyć listek laurowy.
- 
										 6.
												
											KrokMięso gotować na małym ogniu. 6.
												
											KrokMięso gotować na małym ogniu.
- 
										 7.
												
											KrokPieczeń podawać z czerwoną kapustą, ryżem lub knedlami z boczkiem. 7.
												
											KrokPieczeń podawać z czerwoną kapustą, ryżem lub knedlami z boczkiem.
- 
								Powodzenia życzy
 
	Daniela Kaserer
						
							Gospodyni prowadząca gospodę typu Hofschank pod marką „Roter Hahn”
						
						
						
						
						
							
								Niedermair w Kastelbell/Tschars
							
						
					
					
			
			 
				 
	 
	 
	 
	 
	 
	 
	 
	