Proszę dać się porozpieszczać!
Ser górski z Południowego Tyrolu albo kawałek
szarego sera, koreczek z małą
kostką sera ziołowego i
rolki sera ze szczypiorkiem. Dla wszystkich miłośników serów południowotyrolski podwieczorek „Marende“ składajacy się z lokalnych wyrobów to prawdziwa uczta dla podniebienia.
Południowy Tyrol to: 300 słonecznych dni w roku, żyzna gleba, świeże, górskie powietrze, soczysta trawa i smaczne zioła, czyli doskonałe warunki do
produkcji i uszlachetniania wysokowartościowych produktów nabiałowych.
Z tych możliwości korzystają
serownie w gospodarstwach spod znaku Roter Hahn. Zostały one objęte marką „Czerwonego Koguta“ i pod fachowym nadzorem przetwarzają „białe złoto“ w wysokiej jakości produkty takie jak
masło,
naturalny jogurt i
twaróg oraz
sery świeże, twarde czy miękkie.
Przykładem takich wyrobów jest „
kozi ser Ziegenzwerge“ - świeży kozi ser w kształcie wieżyczek, „
Nusser“ - ser z podwójną ilością śmietany, z dodatkiem koniaku, dojrzewający w płatkach orzechowych czy też miękki ser „
Aschenputtel“ dojrzewający w popiele. To tylko kilka przykładów przepysznych południowotyrolskich serów otrzymywanych z surowego mleka.