Zgodnie z dyrektywą 2009/136/WE informujemy, że strona ta wykorzystuje własne techniczne pliki cookie oraz korzysta z plików cookie osób trzecich w celu umożliwienia efektywniejszego poruszania się po stronie oraz prawidłowego korzystania z niej.

Sery z Południowego Tyrolu

Kto je dobry ser - robi coś dobrego dla siebie

Proszę dać się porozpieszczać! Ser górski z Południowego Tyrolu albo kawałek szarego sera, koreczek z małą kostką sera ziołowego i rolki sera ze szczypiorkiem. Dla wszystkich miłośników serów południowotyrolski podwieczorek „Marende“ składajacy się z lokalnych wyrobów to prawdziwa uczta dla podniebienia.

Południowy Tyrol to: 300 słonecznych dni w roku, żyzna gleba, świeże, górskie powietrze, soczysta trawa i smaczne zioła, czyli doskonałe warunki do produkcji i uszlachetniania wysokowartościowych produktów nabiałowych.

Z tych możliwości korzystają serownie w gospodarstwach spod znaku Roter Hahn. Zostały one objęte marką „Czerwonego Koguta“ i pod fachowym nadzorem przetwarzają „białe złoto“ w wysokiej jakości produkty takie jak masło, naturalny jogurt i twaróg oraz sery świeże, twarde czy miękkie.

Przykładem takich wyrobów jest „kozi ser Ziegenzwerge“ - świeży kozi ser w kształcie wieżyczek, „Nusser“ - ser z podwójną ilością śmietany, z dodatkiem koniaku, dojrzewający w płatkach orzechowych czy też miękki ser „Aschenputtel“ dojrzewający w popiele. To tylko kilka przykładów przepysznych południowotyrolskich serów otrzymywanych z surowego mleka.