pieczywo
Południowotyrolskie świąteczne ciastka z bakaliami (Zelten)
Świąteczne ciastka z bakaliami (Zelten)
Przez długi czas jedynym luksusem dla rolników w okresie świąt Bożego Narodzenia było przygotowanie bułek.
					
				
				
				
				
	
	 
	
							Maria Ganthaler
						
						
							Gospodyni z Pflanzerhof
						
					
					
			
			
							Składniki
						
						
								
								ok. 30 sztuk
							
							
								
								40 MIN.
							
						- 
											1 kggrubo posiekane orzechy
- 
											1 kgrodzynki sułtańskie lub suszone winogrona
- 
											1 kgdrobno posiekane suszone figi
- 
											150 gcukier
- 
											2cytryny
- 
											2pomarańcze
- 
											2 lyzeczkaanyżu
- 
											2 lyzeczkaziarna kminku
- 
											1 lyzeczkamielony cynamon
- 
											1/2 lyzeczkasproszkowane goździki
- 
											1 szczyptasól
- 
											500 mlgrzane wino
												150
												
													g
												
											
											
												mąki pszennej
											
										
												100
												
													g
												
											
											
												mąki żytniej
											
										
												25
												
													g
												
											
											
												suszone drożdże
											
										
												1
												
													szczypta
												
											
											
												sól
											
										
												1
												
													lyzka
												
											
											
												oleju
											
										
												połówki orzechów
											
										
												migdały
											
										
												wiśnie kandyzowane
											
										
												woda z cukrem do smarowania
											
										Przygotowanie - Południowotyrolskie świąteczne ciastka z bakaliami (Zelten)
						- 
										 1.
												
											KrokDzień wcześniej przygotować wszystkie bakalie i owoce, zalać grzanym winem i dobrze wymieszać. Pozostawić do naciągnięcia pod przykryciem w chłodnym miejscu przez noc. 1.
												
											KrokDzień wcześniej przygotować wszystkie bakalie i owoce, zalać grzanym winem i dobrze wymieszać. Pozostawić do naciągnięcia pod przykryciem w chłodnym miejscu przez noc.
- 
										 2.
												
											KrokNastępnego dnia przygotować ciasto drożdżowe: wszystkie składniki dobrze wymieszać i wyrobić ciasto, a następnie pozostawić na chwilę do wyrośnięcia. 2.
												
											KrokNastępnego dnia przygotować ciasto drożdżowe: wszystkie składniki dobrze wymieszać i wyrobić ciasto, a następnie pozostawić na chwilę do wyrośnięcia.
- 
										 3.
												
											KrokCiasto drożdżowe dodać do mieszanki owoców i bakalii i dokładnie zagnieść. Formować ciastka, a przed pieczeniem posmarować wodą z cukrem. Piec w temperaturze ok. 175° przez 40 minut. 3.
												
											KrokCiasto drożdżowe dodać do mieszanki owoców i bakalii i dokładnie zagnieść. Formować ciastka, a przed pieczeniem posmarować wodą z cukrem. Piec w temperaturze ok. 175° przez 40 minut.
- 
										 4.
												
											KrokPo upieczeniu ponownie posmarować wodą z cukrem i udekorować połówkami orzechów, migdałami lub kandyzowanymi wiśniami. 4.
												
											KrokPo upieczeniu ponownie posmarować wodą z cukrem i udekorować połówkami orzechów, migdałami lub kandyzowanymi wiśniami.
- 
										 5.
												
											KrokCiastka dobrze schłodzić (około 24 godziny) i zapakować w folię spożywczą. Pozostawić do naciągnięcia przez co najmniej tydzień. 5.
												
											KrokCiastka dobrze schłodzić (około 24 godziny) i zapakować w folię spożywczą. Pozostawić do naciągnięcia przez co najmniej tydzień.
- 
								Powodzenia życzy
 
	Maria Ganthaler
						
							Gospodyni oferująca wakacje w gospodarstwie agroturystycznym pod marką „Roter Hahn”
						
						
						
						
						
							
								Pflanzerhof w Burgstall
							
						
					
					
			
			 
				 
	 
	 
  
  
  
  
  
	 
	