Przystawka
Serowe szpecle
Serowe szpecle
Knedle z serem, podawane z roztopionym masłem, są nieodmiennie faworytem kuchni południowotyrolskiej.
					
				
				
				
				
	
	 
	
							Jessica Moser
						
						
							Gospodyni prowadząca gospodę typu Buschenschank Oberpartegger
						
					
					
			
			
							Składniki
						
						
								
								4 osoby
							
							
								
								45 MIN.
							
						- 
											250 mlmleka
- 
											60 gczosnku (drobno posiekany)
- 
											300 gknedli
- 
											2 lyzkaoleju
- 
											1cebula
- 
											sól
- 
											50 gmasła
												350
												
													g
												
											
											
												sera (ser alpejski , szary ser)
											
										
												40
												
													g
												
											
											
												parmezanu (startego)
											
										
												60
												
													g
												
											
											
												masła (zrumienionego)
											
										
												4
												
											
											
												jaja
											
										
												4
												
													lyzka
												
											
											
												szczypiorku
											
										Przygotowanie - Serowe szpecle
						- 
										 1.
												
											KrokDo ciasta na knedle wlać gorącego mleka. 1.
												
											KrokDo ciasta na knedle wlać gorącego mleka.
- 
										 2.
												
											KrokCebulę obrać, drobno posiekać i podsmażyć na maśle. 2.
												
											KrokCebulę obrać, drobno posiekać i podsmażyć na maśle.
- 
										 3.
												
											KrokPokroić ser w drobną kostkę i wraz z podsmażoną cebulą dodać do ciasta na knedle . Następnie wymieszać masę z jaj, pora, oleju oraz soli i zagnieść ciasto. 3.
												
											KrokPokroić ser w drobną kostkę i wraz z podsmażoną cebulą dodać do ciasta na knedle . Następnie wymieszać masę z jaj, pora, oleju oraz soli i zagnieść ciasto.
- 
										 4.
												
											KrokMokrymi rękami formować z ciasta kluseczki i gotować na małym ogniu w dużej ilości osolonej wody przez 8 - 10 minut. 4.
												
											KrokMokrymi rękami formować z ciasta kluseczki i gotować na małym ogniu w dużej ilości osolonej wody przez 8 - 10 minut.
- 
										 5.
												
											KrokWyjąć, osączyć i posypać parmezanem. 5.
												
											KrokWyjąć, osączyć i posypać parmezanem.
- 
										 6.
												
											KrokPolać na koniec roztopionym masłem, posypać odrobiną szczypiorku i podawać. 6.
												
											KrokPolać na koniec roztopionym masłem, posypać odrobiną szczypiorku i podawać.
- 
								Powodzenia życzy
 
	Jessica Moser
						
							Gospodyni prowadząca gospodę typu Buschenschank pod marką „Roter Hahn”
						
						
						
						
						
							
								Oberpartegger w Villanders
							
						
					
					
			
			 
				 
	 
	 
	 
	 
	 
	 
	