Deser
Buchty
Buchty
Buchteln są tradycyjnie wyrabiane z ciasta drożdżowego i mają pyszny owocowy środek z dżemem.
					
				
				
				
				
	
	 
	
							Martha Thaler
						
						
							Gospodyni z Zmailer-Hof
						
					
					
			
			
							Składniki
						
						
								
								12 sztuk
							
							
								
								90 MIN.
							
						- 
											2jaja
- 
											1 opakowanieopakowanie cukru waniliowego
- 
											1 szczyptasól
- 
											40 gcukru
- 
											1 lyzkarumu
- 
											120 - 140 mlmleka
- 
											dżem
- 
											2 lyzkamasła
- 
											25 gdrożdży
- 
											400 gstołowe mąki
Przygotowanie - Buchty
						- 
										 1.
												
											KrokWymieszać drożdże z cukrem i letnim mlekiem. Przykryć "zaczyn" i pozostawić na 20 do 35 minut. 1.
												
											KrokWymieszać drożdże z cukrem i letnim mlekiem. Przykryć "zaczyn" i pozostawić na 20 do 35 minut.
- 
										 2.
												
											KrokW międzyczasie rozpuścić masło, dodać jajka, cukier waniliowy, sól i rum. Następnie przesiać mąkę i wymieszać. Na końcu dodać ""zaczyn" i dobrze wyrobić. Ciasto będzie fermentować, aż utworzą się pęcherze. Pozostawić do wyrośnięcia na 20 minut. 2.
												
											KrokW międzyczasie rozpuścić masło, dodać jajka, cukier waniliowy, sól i rum. Następnie przesiać mąkę i wymieszać. Na końcu dodać ""zaczyn" i dobrze wyrobić. Ciasto będzie fermentować, aż utworzą się pęcherze. Pozostawić do wyrośnięcia na 20 minut.
- 
										 3.
												
											KrokRozwałkować ciasto na gruby placek, wyciąć kółka, wypełnić je z dżemem, złożyć i dobrze zamknąć. Włożyć do nasmarowanej masłem formy złączeniem do dołu, każdą buchtę posmarować roztopionym masłem. 3.
												
											KrokRozwałkować ciasto na gruby placek, wyciąć kółka, wypełnić je z dżemem, złożyć i dobrze zamknąć. Włożyć do nasmarowanej masłem formy złączeniem do dołu, każdą buchtę posmarować roztopionym masłem.
- 
										 4.
												
											KrokPrzykryć ściereczką i pozostawić w ciepłym miejsce na 15 minut. 4.
												
											KrokPrzykryć ściereczką i pozostawić w ciepłym miejsce na 15 minut.
- 
										 5.
												
											KrokW podgrzanym do 180° C piekarniku piec około 30 minut. 5.
												
											KrokW podgrzanym do 180° C piekarniku piec około 30 minut.
- 
										 6.
												
											KrokPo wyjęciu nieco ostudzić, a następnie obrócić i podawać jeszcze ciepłe (ewentualnie z sosem waniliowym). 6.
												
											KrokPo wyjęciu nieco ostudzić, a następnie obrócić i podawać jeszcze ciepłe (ewentualnie z sosem waniliowym).
- 
								Powodzenia życzy
 
	Martha Thaler
						
							Gospodyni prowadząca gospodę typu Hofschank pod marką „Roter Hahn”
						
						
						
						
						
							
								Zmailer-Hof w Schenna
							
						
					
					
			
			 
				 
	 
	 
	 
	 
	 
	 
	 
	