Danie glówne
Placki ziemniaczane
Placki ziemniaczane
W tym ujmującym daniu z doliny Pustertal kapustę kiszoną podaje się w zestawieniu z pieczonym ciastem ziemniaczanym.
					
				
				
				
				
	
	 
	
							Jessica Moser
						
						
							Gospodyni prowadząca gospodę typu Buschenschank Oberpartegger
						
					
					
			
			
							Składniki
						
						
								
								4 osoby
							
							
								
								120 MIN.
							
						- 
											600 gmączystych ziemniaków
- 
											2żółtko
- 
											2 lyzkaroztopionego masła
- 
											400 gmąki
- 
											1 szczyptasól
- 
											olej do smażenia
- 
											500 gugotowanej kiszonej kapusty
Przygotowanie - Placki ziemniaczane
						- 
										 1.
												
											KrokZiemniaki ugotować, przecedzić i ostudzić. 1.
												
											KrokZiemniaki ugotować, przecedzić i ostudzić.
- 
										 2.
												
											KrokDodać żółtka, roztopione masło, mąkę i sól i zagnieść na ciasto. 2.
												
											KrokDodać żółtka, roztopione masło, mąkę i sól i zagnieść na ciasto.
- 
										 3.
												
											KrokRozwałkować ciasto na placek o grubości ok. 2 mm, odrywać okrągłe duże płaty (ok. 8 cm) i rozłożyć na ściereczce. Smażyć zanurzone w gorącym oleju na złoty kolor. 3.
												
											KrokRozwałkować ciasto na placek o grubości ok. 2 mm, odrywać okrągłe duże płaty (ok. 8 cm) i rozłożyć na ściereczce. Smażyć zanurzone w gorącym oleju na złoty kolor.
- 
										 4.
												
											KrokDokładnie odsączyć na papierze kuchennym i podawać na gorąco z kapustą. 4.
												
											KrokDokładnie odsączyć na papierze kuchennym i podawać na gorąco z kapustą.
- 
								Powodzenia życzy
 
	Jessica Moser
						
							Gospodyni prowadząca gospodę typu Buschenschank pod marką „Roter Hahn”
						
						
						
						
						
							
								Oberpartegger w Villanders
							
						
					
					
			
			 
				 
	 
	 
	 
	 
	 
	 
	 
	