Przystawka
Knedlík z červené řepy
Knedlík z červené řepy
Najlepszym sposobem na ich przyrządzenie jest gotowanie na parze, dzięki czemu zachowają swój czerwony kolor.

Christian Pinggera
Gospodarz z Schnalshuberhof
Składniki
12 knedle
90 MIN.
-
50 gpora
-
300 gsera gorgonzola
-
50 gserka mascarpone
-
150 mlśmietany
-
500 gsól, pieprz
-
drobno posiekana pietruszka
-
2jaja
-
sól, pieprz
-
kminek
-
2 lyzkamąki
-
miękki ser
Przygotowanie - Knedlík z červené řepy
-
1.
KrokNajpierw ugotować 3 buraki, a następnie przygotować z nich purée. -
2.
KrokCebulę i por drobno pokroić i krótko poddusić, podgrzać mleko, aby było letnie. -
3.
KrokPurée z buraków, cebulę, por i mleko wymieszać z chlebem do knedli, pietruszką, jajkami i doprawić solą, pieprzem i kminkiem. Masę posypać odrobiną mąki i odstawić. -
4.
KrokNastępnie uformować knedle, umieszczając w środku każdego z nich kawałek miękkiego sera wielkości kostki cukru, a następnie zakończyć formowanie knedli. -
5.
KrokW tym czasie krótko podsmażyć por na rozgrzanym oleju, następnie dodać gorgonzolę i mascarpone, pozwalając, aby się trochę rozpuściły. Po dodaniu śmietany gotować chwilę na wolnym ogniu, a następnie ostudzić i przetrzeć przez sitko. -
6.
KrokKnedle serwować polane sosem gorgonzola. -
Powodzenia życzy

Christian Pinggera
Gospodarz prowadzący gospodę typu Buschenschank pod marką „Roter Hahn”
Schnalshuberhof w Algund