Przystawka
Pierogi z nadzieniem
Pierogi z nadzieniem
Rolnicy gotują ze składników sezonowo dostępmych w gospodarstwie. Dlatego jesienią na stole często pojawiają się dania z dyni.
					
				
				
				
				
	
	
							Walter Rainer
						
						
							Gospodarz z Ungererhof
						
					
					
			
			
							Składniki
						
						
								
								4 osoby
							
							
								
								60 MIN.
							
						- 
											300 gmączystych ziemniaków
- 
											100 gmąki
- 
											1żółtko
- 
											1 lyzkaroztopionego masła
- 
											1 mala szczyptagałki muszkatołowej
- 
											sól, pieprz
- 
											400 gobranej dyni
- 
											1 lyzkamasła
- 
											2 lyzkastołowe posiekanej cebuli
- 
											natka pietruszki (posiekana)
- 
											tymianek
- 
											ser górski
Przygotowanie - Pierogi z nadzieniem
						- 
										 1.
												
											Krok100 g dyni pokroić w drobną kostkę, pozostałe 300 g udusić na miękko w piekarniku w temp. 140 °C. 1.
												
											Krok100 g dyni pokroić w drobną kostkę, pozostałe 300 g udusić na miękko w piekarniku w temp. 140 °C.
- 
										 2.
												
											KrokCebulę zarumienić na maśle, dodać pokrojoną w kostkę dynię i razem dusić. 2.
												
											KrokCebulę zarumienić na maśle, dodać pokrojoną w kostkę dynię i razem dusić.
- 
										 3.
												
											KrokUgotowaną dynię zmiksować, doprawić solą, pieprzem, pietruszką i tymiankiem, a następnie dodać do uduszonej dyni pokrojonej w kostkę. 3.
												
											KrokUgotowaną dynię zmiksować, doprawić solą, pieprzem, pietruszką i tymiankiem, a następnie dodać do uduszonej dyni pokrojonej w kostkę.
- 
										 4.
												
											KrokObrać ziemniaki ugotowane w mundurkach, przecisnąć przez praskę i odstawić do wystygnięcia. 4.
												
											KrokObrać ziemniaki ugotowane w mundurkach, przecisnąć przez praskę i odstawić do wystygnięcia.
- 
										 5.
												
											KrokŻółtko, rozpuszczone masło, gałkę muszkatołową i sól wymieszać z masą ziemniaczaną, a następnie zagnieść na ciasto z mąką. 5.
												
											KrokŻółtko, rozpuszczone masło, gałkę muszkatołową i sól wymieszać z masą ziemniaczaną, a następnie zagnieść na ciasto z mąką.
- 
										 6.
												
											KrokCiasto ziemniaczane rozwałkować, wyciąć krążki, nałożyć farsz dyniowy i uformować półksiężyce. 6.
												
											KrokCiasto ziemniaczane rozwałkować, wyciąć krążki, nałożyć farsz dyniowy i uformować półksiężyce.
- 
										 7.
												
											KrokPierożki gotować w słonej wodzie, aż wypłyną na powierzchnię. Wyjąć z wody i podawać polane brązowym masłem i posypane tartym serem górskim. 7.
												
											KrokPierożki gotować w słonej wodzie, aż wypłyną na powierzchnię. Wyjąć z wody i podawać polane brązowym masłem i posypane tartym serem górskim.
- 
								Powodzenia życzy
Walter Rainer
						
							Gospodyni prowadząca gospodę typu Hofschank pod marką „Roter Hahn”
						
						
						
						
						
							
								Ungererhof w Ratschings
							
						
					
					
			
			 
				 
	 
	 
	 
	 
	