&noscript=1 /> Jak działa przyjemność?
 
O zmysłach:  
Jak działa przyjemność?
O zmysłach:  
Jak działa przyjemność?

O zmysłach:
Jak działa przyjemność?

Produkty jakości

Produkty rolne wysokiej jakości

Doświadczyć przyjemności

To, co odróżnia wiejskie produkty od tych standaryzowanych i wytwarzanych przemysłowo, to o wiele większa różnorodność smaków. A im bardziej zajmujemy się tematem smaków, tym intensywniej możemy przeżywać lokalne przyjemności. Ale po kolei – czym w ogóle jest smak?

To, co odróżnia wiejskie produkty od tych standaryzowanych i wytwarzanych przemysłowo, to o wiele większa różnorodność smaków. A im bardziej zajmujemy się tematem smaków, tym intensywniej możemy przeżywać lokalne przyjemności. Ale po kolei – czym w ogóle jest smak?

Ściśle rzecz ujmując, zmysł smaku odnosi się jedynie do odbierania pięciu podstawowych rodzajów smaku: słodkiego, kwaśnego, słonego, gorzkiego oraz umami (= aromatycznego, smacznego) na języku i w jamie ustnej. Kiedy mówimy, że coś nam smakuje, mamy natomiast na myśli wszystkie wrażenia zmysłowe, powstające w wyniku współdziałania zmysłu smaku, węchu, dotyku, wzroku i słuchu, a dodatkowo postrzegania ostrości oraz temperatury.

 

Jemy również oczami

 

Pierwszy kontakt z jedzeniem nawiązywany jest najczęściej wzrokowo. Nawet popularne powiedzenie, że „jemy również oczami”, podkreśla znaczenie wyglądu potraw. Podczas degustowania naturalnie mętnego soku jabłkowego od rolnika warto najpierw spojrzeć na szklankę pod światło i zaobserwować, jak różne drobne cząstki pochodzące np. z miąższu odbijają się w świetle promieni słonecznych. Dzięki tym drobnym cząstkom sok jest bardzo bogaty w składniki odżywcze i witaminy. Również pod względem smaku od mętnego soku można oczekiwać dużo więcej niż od całkowicie klarownego soku produkowanego przemysłowo.

 

Zapach

 

Drugi kontakt z jedzeniem nawiązywany jest przez nos. Każda pachnąca rzecz wydziela do otoczenia małe molekuły, które niczym pyłki kurzu unoszą się w powietrzu. Dzięki wysokiej zawartości alkoholu można na przykład za pomocą węchu rozpoznać bardzo wiele nut zapachowych w destylatach. Warto pobawić się w rozpoznawanie różnych wiejskich destylatów z zamkniętymi oczami. Jak pachnie wysokogatunkowa okowita z moreli z Południowego Tyrolu? Czy da się rozpoznać świeże morele albo nutę migdałów lub cytrusów w aromacie? W zależności od odmiany, miejsca uprawy lub stopnia dojrzałości owoców aromat w kieliszku może być różny.

 

Dobry smak

 

Trzeci kontakt z jedzeniem nawiązywany jest przez usta. Na języku znajduje się niezliczona ilość komórek czuciowych. Za pomocą receptorów potrafią one rozpoznawać substancje smakowe rozpuszczone w ślinie. Zasadniczo na języku i w całej jamie ustnej odbieramy jedynie pięć podstawowych rodzajów smaku: słodki, słony, kwaśny, gorzki oraz umami. Na szczęście w proces ten jest mocno zaangażowany nos, dzięki czemu w ustach można odczuwać wszystkie możliwe nuty. Warto na przykład położyć sobie na języku cieniutki plasterek boczku od rolnika, a następnie sprawdzić, jakie smaki można rozpoznać z zasłoniętym nosem. Potem dobrze jest powtórzyć to samo z odsłoniętym nosem. Prawdopodobnie poczujemy wówczas sól na języku i aromat dymu wędzarniczego w całej jamie ustnej.

 

Z dużym wyczuciem

 

Czwarty kontakt z jedzeniem również nawiązywany jest przez usta. Tutaj do głosu dochodzi jeszcze zmysł dotyku. Usta, język i zęby pomagają odpowiednio przyporządkować łykowatość, twardość i konsystencję produktów. Jakie doznania towarzyszą na przykład gryzieniu suszonych krążków jabłek? Czy trzeba wgryzać się w nie kilka razy czy wystarczy już pierwszy kęs?

 

Wysokiej jakości produkty rolne to prawdziwa symfonia smaków. Wystarczy skoncentrować się na swoich 4 zmysłach (wzroku, węchu, smaku i dotyku), żeby poznać tę niezmierzoną wręcz różnorodność smaków kryjącą się w produktach marki „Roter Hahn”. Życzymy przyjemnego odkrywania i delektowania się naszymi produktami.

czytaj więcej czytaj mniej

Doznania smakowe

4 zaangażowane zmysły

Wzrok

Jemy również oczami, więc wzrok
ma wpływ na doznania smakowe

Węch

Niezliczona liczba receptorów w nosie
pozwala rozpoznawać zapachy

Smak

Język rozpoznaje smak słony,
słodki, kwaśny, gorzki i umami

Dotyk

Usta, język i zęby
sprawdzają łykowatość i twardość

Wyszukiwanie gospodarstw

Produkty wysokiej jakości

Wysokiej jakości produkty od rolnika

Gdzie?
90 Zobacz gospodarstwo Zobacz gospodarstwa
Cofnij filtr
90 znaleziono gospodarstwo znaleziono gospodarstwa
Lenkhof
Georg Aichner  | Hafling
Sklep z artykulami gospodarskimi
Produkty wysokiej jakości
  • Käse & Milchprodukte
  • Soßen & Eingelegtes
Chi Prà
Fam. Michele Valentin  | Abtei
Sklep z artykulami gospodarskimi
Produkty wysokiej jakości
  • Käse & Milchprodukte
Winklhof
Alois Burger  | Prad am Stilfserjoch  (Vinschgau)
Sklep z artykulami gospodarskimi
Produkty wysokiej jakości
  • Brot, Nudeln & Getreide
Tschauphof
Maria Theresia und Klaus Jageregger  | Montan  (Bolzano i okolice)
Sklep z artykulami gospodarskimi
Produkty wysokiej jakości
  • Soßen & Eingelegtes
  • Smarowidło malinowe
  • Fruchtsirup
  • ...
    • Fruchtaufstriche
    • Honig
Unterhölzlhof
Fam. Peter Arnold  | Olang
Sklep z artykulami gospodarskimi
Produkty wysokiej jakości
  • Brot, Nudeln & Getreide
  • Käse & Milchprodukte
Hubenbauer
Elisabeth Stolz  | Vahrn  (Eisacktal)
Sprzedaz bezposrednio od gospodarza
Produkty wysokiej jakości
  • Speiseeis
Tasiolerhof
Andreas Gostner  | Völs am Schlern
Sprzedaz bezposrednio od gospodarza
Produkty wysokiej jakości
  • Fruchtsäfte
Lüch da Pcëi
Luca, Marina und Paul Crazzolara  | Abtei
Sklep z artykulami gospodarskimi
Produkty wysokiej jakości
  • Käse & Milchprodukte
  • Freilandeier
Twój wynik wyszukiwania