pieczywo
Tort czekoladowy z kremem piwnym
Tort czekoladowy z kremem
Ten tort ma wiele zalet: krem z piwa i ginu jest zaskakującym połączeniem i doskonale komponuje się z czekoladowym biszkoptem z jaj z wolnego wybiegu.
					
				
				
				
				
	
	 
	
							Matthias Stuefer
						
						
							Gospodarz z Guggenbergerhof
						
					
					
			
			
							Składniki
						
						
								
								Tortownica o średnicy 26cm
							
							
								
								150 MIN.
							
						- Biszkopt czekoladowy:
- 
											5jaja
- 
											100 gcukru
- 
											1 saszetkacukru waniliowego
- 
											6 lyzkagorącej wody
- 
											120 gmąki pszennej
- 
											60 gskrobii z mąki pszennej
- 
											1/2 opakowanieproszku do pieczenia
- 
											3 lyzkaniesłodzonego kakao w proszku
												150
												
													ml
												
											
											
												ciemnego piwa
											
										
												2
												
											
											
												żółtko
											
										
												100
												
													g
												
											
											
												cukru
											
										
												2
												
													saszetka
												
											
											
												cukru waniliowego
											
										
												5
												
													listek
												
											
											
												żelatyny namoczonych w zimnej wodzie
											
										
												30
												
													ml
												
											
											
												ginu
											
										
												300
												
													ml
												
											
											
												śmietany
											
										
												120
												
													g
												
											
											
												dżemu morelowego
											
										
												polewa czekoladowa 
											
										Przygotowanie - Tort czekoladowy z kremem piwnym
						- 
										 1.
												
											KrokDo przygotowania biszkoptu czekoladowego jajka ubić na pianę z cukrem i cukrem waniliowym. 1.
												
											KrokDo przygotowania biszkoptu czekoladowego jajka ubić na pianę z cukrem i cukrem waniliowym.
- 
										 2.
												
											KrokDodawać gorącą wodę, ciągle mieszając, aż do uzyskania puszystej masy. 2.
												
											KrokDodawać gorącą wodę, ciągle mieszając, aż do uzyskania puszystej masy.
- 
										 3.
												
											KrokDelikatnie dodawać mąkę, skrobię z mąki pszennej, proszek do pieczenia i kakao. 3.
												
											KrokDelikatnie dodawać mąkę, skrobię z mąki pszennej, proszek do pieczenia i kakao.
- 
										 4.
												
											KrokWlać do formy i piec przez 20 minut w piekarniku nagrzanym do 200°C. 4.
												
											KrokWlać do formy i piec przez 20 minut w piekarniku nagrzanym do 200°C.
- 
										 5.
												
											KrokAby przygotować krem piwny, należy ubić w kąpieli wodnej 100 ml piwa z żółtkami, cukrem i cukrem waniliowym, najpierw na ciepło, a następnie na zimno. 5.
												
											KrokAby przygotować krem piwny, należy ubić w kąpieli wodnej 100 ml piwa z żółtkami, cukrem i cukrem waniliowym, najpierw na ciepło, a następnie na zimno.
- 
										 6.
												
											KrokDodać wyciśniętą żelatynę. 6.
												
											KrokDodać wyciśniętą żelatynę.
- 
										 7.
												
											KrokDodać wyciśniętą żelatynę. 7.
												
											KrokDodać wyciśniętą żelatynę.
- 
										 8.
												
											KrokPozostawić ciasto do ostygnięcia, a następnie przekroić pośrodku, aby uzyskać spód i wierzch. 8.
												
											KrokPozostawić ciasto do ostygnięcia, a następnie przekroić pośrodku, aby uzyskać spód i wierzch.
- 
										 9.
												
											KrokPozostawić ciasto do ostygnięcia, a następnie przekroić pośrodku, aby uzyskać spód i wierzch. 9.
												
											KrokPozostawić ciasto do ostygnięcia, a następnie przekroić pośrodku, aby uzyskać spód i wierzch.
- 
										 10.
												
											KrokNa wierzchu ułożyć drugą warstwę i schłodzić przez noc. 10.
												
											KrokNa wierzchu ułożyć drugą warstwę i schłodzić przez noc.
- 
										 11.
												
											KrokWierzch posmarować letnią polewą czekoladową. 11.
												
											KrokWierzch posmarować letnią polewą czekoladową.
- 
								Powodzenia życzy
 
	Matthias Stuefer
						
							Gospodarz oferujący produkty wysokiej jakości marki „Roter Hahn”
						
						
						
						
						
							
								Guggenbergerhof w Jenesien/Afing
							
						
					
					
			
			 
				 
	 
	 
	 
	