&noscript=1 /> Tort czekoladowy z kremem - Przepis z Płd. Tyrolu Przepis
 

pieczywo

Tort czekoladowy z kremem piwnym

Tort czekoladowy z kremem

Ten tort ma wiele zalet: krem z piwa i ginu jest zaskakującym połączeniem i doskonale komponuje się z czekoladowym biszkoptem z jaj z wolnego wybiegu.
Matthias Stuefer
Gospodarz z Guggenbergerhof
Składniki
Tortownica o średnicy 26cm
150 MIN.
  • Biszkopt czekoladowy:
  • 5
    jaja
  • 100 g
    cukru
  • 1 saszetka
    cukru waniliowego
  • 6 lyzka
    gorącej wody
  • 120 g
    mąki pszennej
  • 60 g
    skrobii z mąki pszennej
  • 1/2 opakowanie
    proszku do pieczenia
  • 3 lyzka
    niesłodzonego kakao w proszku
  • Krem piwny:
  • 150 ml
    ciemnego piwa
  • 2
    żółtko
  • 100 g
    cukru
  • 2 saszetka
    cukru waniliowego
  • 5 listek
    żelatyny namoczonych w zimnej wodzie
  • 30 ml
    ginu
  • 300 ml
    śmietany
  • Pozostałe składniki:
  • 120 g
    dżemu morelowego
  • polewa czekoladowa 
  • Drukuj przepis
    www.roterhahn.it
    Przygotowanie - Tort czekoladowy z kremem piwnym
    • circle-dashed 1.
      Krok
      Do przygotowania biszkoptu czekoladowego jajka ubić na pianę z cukrem i cukrem waniliowym.
    • circle-dashed 2.
      Krok
      Dodawać gorącą wodę, ciągle mieszając, aż do uzyskania puszystej masy.
    • circle-dashed 3.
      Krok
      Delikatnie dodawać mąkę, skrobię z mąki pszennej, proszek do pieczenia i kakao.
    • circle-dashed 4.
      Krok
      Wlać do formy i piec przez 20 minut w piekarniku nagrzanym do 200°C. 
    • circle-dashed 5.
      Krok
      Aby przygotować krem piwny, należy ubić w kąpieli wodnej 100 ml piwa z żółtkami, cukrem i cukrem waniliowym, najpierw na ciepło, a następnie na zimno.
    • circle-dashed 6.
      Krok
      Dodać wyciśniętą żelatynę.
    • circle-dashed 7.
      Krok
      Dodać wyciśniętą żelatynę.
    • circle-dashed 8.
      Krok
      Pozostawić ciasto do ostygnięcia, a następnie przekroić pośrodku, aby uzyskać spód i wierzch.
    • circle-dashed 9.
      Krok
      Pozostawić ciasto do ostygnięcia, a następnie przekroić pośrodku, aby uzyskać spód i wierzch.
    • circle-dashed 10.
      Krok
      Na wierzchu ułożyć drugą warstwę i schłodzić przez noc.
    • circle-dashed 11.
      Krok
      Wierzch posmarować letnią polewą czekoladową.
    •  
      Powodzenia życzy
    Matthias Stuefer
    Gospodarz oferujący produkty wysokiej jakości marki „Roter Hahn”
    Guggenbergerhof w Jenesien/Afing
    Więcej przepisów

    Zasmakowało Ci?