pieczywo
Soczyste ciasto owocowe
Soczyste ciasto owocowe
Idealne na lato! Soczysty spód ciasta z mąki orkiszowej i soku jabłkowego, krem jogurtowy i świeże owoce do smaku – po prostu trudno się oprzeć.
					
				
				
				
				
	
	 
	
							Anna Kienzl
						
						
							Starsza gospodyni
						
					
					
			
			
							Składniki
						
						
								
								1 ciasto
							
							
								
								120 MIN.
							
						- 
											4jaja
- 
											150 gcukru
- 
											200 mloleju
- 
											200 mlsoku jabłkowego naturalnie mętnego
- 
											300 gmąki orkiszowej
- 
											100 gzmielonych orzechów
- 
											1 lyzeczkaproszku do pieczenia
												2
												
													listki
												
											
											
												żelatyny
											
										
												200
												
													ml
												
											
											
												jogurtu naturalnego
											
										
												200
												
													ml
												
											
											
												śmietany
											
										
												50
												
													g
												
											
											
												cukru pudru
											
										
												sok z jednej cytryny
											
										Przygotowanie - Soczyste ciasto owocowe
						- 
										 1.
												
											KrokJajka utrzeć z cukrem i dodać olej i sok jabłkowy, ciągle mieszając. 1.
												
											KrokJajka utrzeć z cukrem i dodać olej i sok jabłkowy, ciągle mieszając.
- 
										 2.
												
											KrokWymieszać mąkę, orzechy i sodę oczyszczoną i dodać do masy. 2.
												
											KrokWymieszać mąkę, orzechy i sodę oczyszczoną i dodać do masy.
- 
										 3.
												
											KrokWlać ciasto do formy i piec przez ok. 40 min w temperaturze 190° C . 3.
												
											KrokWlać ciasto do formy i piec przez ok. 40 min w temperaturze 190° C .
- 
										 4.
												
											KrokŻelatynę zmiękczyć w zimnej wodzie, dobrze wycisnąć i rozpuścić z odrobiną jogurtu w małym garnuszku w kąpieli wodnej. Dodać resztę składników kremowego jogurtu i szybko wymieszać. 4.
												
											KrokŻelatynę zmiękczyć w zimnej wodzie, dobrze wycisnąć i rozpuścić z odrobiną jogurtu w małym garnuszku w kąpieli wodnej. Dodać resztę składników kremowego jogurtu i szybko wymieszać.
- 
										 5.
												
											KrokUpieczone ciasto wystudzić i przeciąć na pół. Przełoćyć jogurtem i obłożyć dowolnymi owocami. Schłodzić przez ok. 2 godz. 5.
												
											KrokUpieczone ciasto wystudzić i przeciąć na pół. Przełoćyć jogurtem i obłożyć dowolnymi owocami. Schłodzić przez ok. 2 godz.
- 
								Powodzenia życzy
 
	Altbäuerin Anna Kienzl
						
							Gospodyni oferująca produkty wysokiej jakości marki „Roter Hahn”
						
						
						
						
						
							
								Leitnerhof w Vöran
							
						
					
					
			
			 
				 
	 
	 
	 
	