pieczywo
Soczyste ciasto owocowe
Soczyste ciasto owocowe
Idealne na lato! Soczysty spód ciasta z mąki orkiszowej i soku jabłkowego, krem jogurtowy i świeże owoce do smaku – po prostu trudno się oprzeć.
Anna Kienzl
Starsza gospodyni
Składniki
1 ciasto
120 MIN.
-
4jaja
-
150 gcukru
-
200 mloleju
-
200 mlsoku jabłkowego naturalnie mętnego
-
300 gmąki orkiszowej
-
100 gzmielonych orzechów
-
1 lyzeczkaproszku do pieczenia
2
listki
żelatyny
200
ml
jogurtu naturalnego
200
ml
śmietany
50
g
cukru pudru
sok z jednej cytryny
Przygotowanie - Soczyste ciasto owocowe
-
1.KrokJajka utrzeć z cukrem i dodać olej i sok jabłkowy, ciągle mieszając.
-
2.KrokWymieszać mąkę, orzechy i sodę oczyszczoną i dodać do masy.
-
3.KrokWlać ciasto do formy i piec przez ok. 40 min w temperaturze 190° C .
-
4.KrokŻelatynę zmiękczyć w zimnej wodzie, dobrze wycisnąć i rozpuścić z odrobiną jogurtu w małym garnuszku w kąpieli wodnej. Dodać resztę składników kremowego jogurtu i szybko wymieszać.
-
5.KrokUpieczone ciasto wystudzić i przeciąć na pół. Przełoćyć jogurtem i obłożyć dowolnymi owocami. Schłodzić przez ok. 2 godz.
-
Powodzenia życzy
Altbäuerin Anna Kienzl
Gospodyni oferująca produkty wysokiej jakości marki „Roter Hahn”
Leitnerhof w Vöran