Przystawka
Surówka z białej kapusty
Surówka z białej kapusty
Klasyk południowotyrolskiej kuchni chłopskiej, który dostarcza również sporej dawki witamin na zimę.

Andrea Müller
Gospodyni z Pirchhof
Składniki
4 osoby
15 MIN.
-
1mała główka zielonej kapusty (około 1/2 kg)
-
kminek
-
sól
-
olej i ocet
Przygotowanie - Surówka z białej kapusty
-
1.
KrokUsunąć zewnętrzne liście z główki kapusty. Podzielić kapustę na ćwiartki, a następnie wyciąć głąb a ćwiartki pokroić bardzo cienko (najlepiej skorzystać z malaksera). -
2.
KrokZioła wymieszać w misce z solą, aż stanie się miękka. -
3.
KrokDopiero wtedy połączyć z octem, olejem, kminkiem i sałtka jest gotowa. -
4.
Krok"Wariant: Sałatka z białej kapusty ze speckiem -
Powodzenia życzy
