Przystawka
Omlet chłopski
Omlet chłopski
Omlet w wersji chłopskiej podaje się z boczkiem i cebulą.
					
				
				
				
				
	
	 
	
							Doris Gruber
						
						
							Gospodyni prowadząca gospodę typu Buschenschank Planitzer
						
					
					
			
			
							Składniki
						
						
								
								1 osoba
							
							
								
								15 MIN.
							
						- 
											3 - 4jaja
- 
											2 lyzkaśmietany
- 
											1 lyzkamasła klarowanego lub zwykłego masła
- 
											50 gboczku, pokrojonego w plasterki
- 
											100 gsera, startego na grubych oczkach (Marienberger, Burgeiser Classic itp.)
- 
											1 lyzkaszczypiorek, drobno pokrojony
- 
											sól
Przygotowanie - Omlet chłopski
						- 
										 1.
												
											KrokJajka wymieszać trzepaczką ze śmietaną, posolić i dodać połowę szczypiorku. 1.
												
											KrokJajka wymieszać trzepaczką ze śmietaną, posolić i dodać połowę szczypiorku.
- 
										 2.
												
											KrokMasło roztopić na teflonowej patelni i lekko podsmażyć na nim pocięty w plasterki boczek. 2.
												
											KrokMasło roztopić na teflonowej patelni i lekko podsmażyć na nim pocięty w plasterki boczek.
- 
										 3.
												
											KrokMasę jajeczno-śmietanową wlać na patelnię, smażyć pod przykryciem na średnim ogniu przez ok. 5 minut – spód powinien być podrumieniony, a wierzch powinien mieć jeszcze kremową konsystencję. 3.
												
											KrokMasę jajeczno-śmietanową wlać na patelnię, smażyć pod przykryciem na średnim ogniu przez ok. 5 minut – spód powinien być podrumieniony, a wierzch powinien mieć jeszcze kremową konsystencję.
- 
										 4.
												
											KrokOmlet posypać startym na grubych oczkach serem. 4.
												
											KrokOmlet posypać startym na grubych oczkach serem.
- 
										 5.
												
											KrokOmlet złożyć na pół, jeszcze raz przykryć i smażyć jeszcze przez ok. 2 minuty; następnie przełożyć na talerz i posypać szczypiorkiem. 5.
												
											KrokOmlet złożyć na pół, jeszcze raz przykryć i smażyć jeszcze przez ok. 2 minuty; następnie przełożyć na talerz i posypać szczypiorkiem.
- 
								Powodzenia życzy
 
	Doris Gruber
						
							Gospodyni prowadząca gospodę typu Buschenschank pod marką „Roter Hahn”
						
						
						
						
						
							
								Planitzer w Montan
							
						
					
					
			
			 
				 
	 
	 
	 
	 
	 
	 
	 
	