Przystawka
Risotto z dzikimi ziołami
Risotto z dzikimi ziołami
Wiedza o ziołach zawsze była głęboko zakorzeniona w codziennym jadłospisie rodziny rolniczej, co znajduje swoje odzwieciedlenie w regionalnej kuchni.
					
				
				
				
				
	
	 
	
							Johannes Meßner
						
						
							Gospodarz z Burgerhof
						
					
					
			
			
							Składniki
						
						
								
								4 osoby
							
							
								
								30 MIN.
							
						- 
											350 gryżu do risotto
- 
											1średnia cebula
- 
											100 gpokrzywy
- 
											30 gamarant-blad
- 
											oliwa z oliwek
- 
											wino
- 
											bulionu
- 
											30 g'graukäse' (niet te veel, aangezien de smaak erg dominant is) – eventueel een andere bergkaas
- 
											masło do połączenia składników
- 
											1 garscdzikiego tymianku
- 
											parmezan
Przygotowanie - Risotto z dzikimi ziołami
						- 
										 1.
												
											KrokPokrzywę zblanszować, liście zerwać z łodyg i pokroić na drobno. 1.
												
											KrokPokrzywę zblanszować, liście zerwać z łodyg i pokroić na drobno.
- 
										 2.
												
											KrokPokroić na małe kawałki liście amarantusa i zeszklić razem z liśćmi pokrzywy na oliwie z oliwek. 2.
												
											KrokPokroić na małe kawałki liście amarantusa i zeszklić razem z liśćmi pokrzywy na oliwie z oliwek.
- 
										 3.
												
											KrokZalać odrobiną białego wina i pozwolić, aby się zagotowało. 3.
												
											KrokZalać odrobiną białego wina i pozwolić, aby się zagotowało.
- 
										 4.
												
											KrokStopniowo dodawać gorący wywar warzywny i gotować ryż do risotto na wolnym ogniu. 4.
												
											KrokStopniowo dodawać gorący wywar warzywny i gotować ryż do risotto na wolnym ogniu.
- 
										 5.
												
											KrokUgotowany ryż wymieszać w garnku z serem i masłem, dbając koniecznie, aby ryż nie był suchy. 5.
												
											KrokUgotowany ryż wymieszać w garnku z serem i masłem, dbając koniecznie, aby ryż nie był suchy.
- 
										 6.
												
											KrokNa koniec dodać sezonowe dzikie zioła, takie jak liście amarantusa i pokrzywy oraz świeży tymianek. Serwować na talerzu posypane parmezanem. 6.
												
											KrokNa koniec dodać sezonowe dzikie zioła, takie jak liście amarantusa i pokrzywy oraz świeży tymianek. Serwować na talerzu posypane parmezanem.
- 
								Powodzenia życzy
 
	Johannes Meßner
						
							Gospodarz prowadzący gospodę typu Buschenschank pod marką „Roter Hahn”
						
						
						
						
						
							
								Burgerhof w Brixen
							
						
					
					
			
			 
				 
	 
	 
	 
	 
	 
	 
	 
	