Przystawka
Zielone gnocchi z boczniakiem i
Zielone gnocchi z boczniakiem
Ziemniaki z pola, szpinak z ogrodu i pyszne grzyby: doskonały przepis na specjalne okazje.
					
				
				
				
				
	
	 
	
							Andreas Kalser & Josef Obkircher
						
						
							Rolnicy z Kirnig
						
					
					
			
			
							Składniki
						
						
								
								4 osoby
							
							
								
								60 MIN.
							
						- Składniki gnocchi:
- 
											500 gziemniaków
- 
											200 gszpinaku
- 
											2 lyzkamasła
- 
											1 mala szczyptagałki muszkatołowej
- 
											2żółtka z jaj z wolnego wybiegu
- 
											2 lyzkaparmezan
- 
											trochę mąki
												300 - 500
												
													g
												
											
											
												boczniaka
											
										
												oliwy z oliwek
											
										
												sól
											
										
												odrobina białego wina
											
										
												odrobina kremówki
											
										
												trochę pietruszki
											
										
												pieprz
											
										Przygotowanie - Zielone gnocchi z boczniakiem i
						- 
										 1.
												
											KrokZiemniaki obrać, pokroić i ugotować w osolonej wodzie. Pod koniec gotowania dodać szpinak i krótko razem podgotować. Odcedzić, przecisnąć przez praskę do ziemniaków i pozostawić do ostygnięcia. 1.
												
											KrokZiemniaki obrać, pokroić i ugotować w osolonej wodzie. Pod koniec gotowania dodać szpinak i krótko razem podgotować. Odcedzić, przecisnąć przez praskę do ziemniaków i pozostawić do ostygnięcia.
- 
										 2.
												
											KrokDo masy ziemniaczanej dodać masło, gałkę muszkatołową, żółtka z jaj i parmezan. 2.
												
											KrokDo masy ziemniaczanej dodać masło, gałkę muszkatołową, żółtka z jaj i parmezan.
- 
										 3.
												
											KrokDodać tyle mąki, aby uzyskać średnio zwarte ciasto. 3.
												
											KrokDodać tyle mąki, aby uzyskać średnio zwarte ciasto.
- 
										 4.
												
											KrokUformowane kluski ziemniaczane (gnocchi) wrzucić do wrzącej, osolonej wody i odcedzić cedzakiem, gdy tylko wypłyną na powierzchnię. 4.
												
											KrokUformowane kluski ziemniaczane (gnocchi) wrzucić do wrzącej, osolonej wody i odcedzić cedzakiem, gdy tylko wypłyną na powierzchnię.
- 
										 5.
												
											KrokPosiekane boczniaki podsmażyć na oliwie z oliwek, doprawić solą i pieprzem i podlać białym winem. Po odparowaniu dodać znów odrobinę wody i ponownie doprowadzić do wrzenia. Na koniec doprawić natką pietruszki i śmietaną. 5.
												
											KrokPosiekane boczniaki podsmażyć na oliwie z oliwek, doprawić solą i pieprzem i podlać białym winem. Po odparowaniu dodać znów odrobinę wody i ponownie doprowadzić do wrzenia. Na koniec doprawić natką pietruszki i śmietaną.
- 
								Powodzenia życzy
 
	Andreas Kalser & Josef Obkircher
						
							Rolnicy oferująca produkty wysokiej jakości marki „Roter Hahn”
						
						
						
						
						
							
								Kirnig w Aldein
							
						
					
					
			
			 
				 
	 
	 
	