Przystawka
Szpecle jajeczne
Szpecle jajeczne
Zgodnie z powiedzeniem "w lecie myśl o zimie", przepis ten zapewnia zapasy na zimną porę roku.
					
				
				
				
				
	
	 
	
							Annemarie Vallazza
						
						
							Gospodyni prowadząca gospodę typu Hofschank Lüch de Survisc
						
					
					
			
			
							Składniki
						
						
								
								6 osoby
							
							
								
								30 MIN.
							
						- 
											400 gmąki pszennej
- 
											4jaja
- 
											100 gmąki orkiszowej
												1
												
													szczypta
												
											
											
												sól
											
										
												2
												
													lyzka
												
											
											
												masła
											
										
												2
												
													lyzka
												
											
											
												śmietany
											
										
												1
												
													peczek
												
											
											
												szczypiorku
											
										
												250
												
													ml
												
											
											
												mleka
											
										Przygotowanie - Szpecle jajeczne
						- 
										 1.
												
											KrokMąkę i sól połączyć ze śmietaną i mlekiem, dodać jajka i zagnieść na gładkie, gęste ciasto. 1.
												
											KrokMąkę i sól połączyć ze śmietaną i mlekiem, dodać jajka i zagnieść na gładkie, gęste ciasto.
- 
										 2.
												
											KrokZagotować dużą ilość mocno osolonej wody. 2.
												
											KrokZagotować dużą ilość mocno osolonej wody.
- 
										 3.
												
											KrokZagotować dużą ilość mocno osolonej wody. Ciasto przetrzeć przez prasę do szpecli prosto do wrzącej osolonej wody. 3.
												
											KrokZagotować dużą ilość mocno osolonej wody. Ciasto przetrzeć przez prasę do szpecli prosto do wrzącej osolonej wody.
- 
										 4.
												
											KrokPrzelać zimną wodą i odsączyć na durszlaku. Roztopić masło na patelni, podgrzać na nim szpecle, podawać z solą i szczypiorkiem 4.
												
											KrokPrzelać zimną wodą i odsączyć na durszlaku. Roztopić masło na patelni, podgrzać na nim szpecle, podawać z solą i szczypiorkiem
- 
								Powodzenia życzy
 
	Annemarie Vallazza
						
							Gospodyni prowadząca gospodę typu Hofschank pod marką „Roter Hahn”
						
						
						
						
						
							
								Lüch de Survisc w Wengen
							
						
					
					
			
			 
				 
	 
	 
	 
	