Deser
Racuchy z nadzieniem z dżemu
Racuchy z dżemem
Tradycyjne ciasto Kirchtag ma kształt okrągły, kwadratowy lub podłużny. W zależności od pory roku przygotowuje się go z różnymi nadzieniami.
					
				
				
				
				
	
	 
	
							Paul Huber
						
						
							Gospodarz z Griesserhof
						
					
					
			
			
							Składniki
						
						
								
								4 osoby
							
							
								
								75 MIN.
							
						- 
											500 gmąki
- 
											2jaja
- 
											80 gmasła
- 
											sól
- 
											mleko do podlania
- 
											dżem do nadzienia
Przygotowanie - Racuchy z nadzieniem z dżemu
						- 
										 1.
												
											KrokWymieszać mąkę z jajkami, dodać roztopione masło, dolać trochę mleka, posolić i całość zagnieść. Uważać, żeby nie dolać za dużo mleka. Ciasto powinno być dość suche. 1.
												
											KrokWymieszać mąkę z jajkami, dodać roztopione masło, dolać trochę mleka, posolić i całość zagnieść. Uważać, żeby nie dolać za dużo mleka. Ciasto powinno być dość suche.
- 
										 2.
												
											KrokWycinać dowolnej wielkości, owalne kawałki ciasta; na środku każdego kawałka kłaść łyżkę dżemu i składać. Krawędzie dociskać radełkiem do ciasta; racuchy smażyć w gorącym tłuszczu 2.
												
											KrokWycinać dowolnej wielkości, owalne kawałki ciasta; na środku każdego kawałka kłaść łyżkę dżemu i składać. Krawędzie dociskać radełkiem do ciasta; racuchy smażyć w gorącym tłuszczu
- 
										 3.
												
											KrokRacuchy posypać cukrem pudrem i najlepiej podawać na ciepło. 3.
												
											KrokRacuchy posypać cukrem pudrem i najlepiej podawać na ciepło.
- 
								Powodzenia życzy
 
	Paul Huber
						
							Gospodyni prowadząca gospodę typu Buschenschank pod marką „Roter Hahn”
						
						
						
						
						
							
								Griesserhof w Vahrn
							
						
					
					
			
			 
				 
	 
	 
	 
	 
	 
	 
	 
	