Spizarnia
Chutney z pigwy
Chutney z pigwy
Pigwa jest prawie zapomnianym owocem. W stanie surowym owoce są niejadalne, ale jako chutney przypominają w smaku jabłka, gruszki i cytryny.
					
				
				
				
				
	
	 
	
							Evi Messner
						
						
							Gospodyni z Rielinger-Hof
						
					
					
			
			
							Składniki
						
						
								
								2 duże słoiki
							
							
								
								60 MIN.
							
						- 
											1 kgpigwy, umytej, odpestkowanej i grubo poszatkowanej
- 
											500 gcukru
- 
											200 mlocet jabłkowy
- 
											200 mlsoku jabłkowego
- 
											pieprz i peperoncino do smaku
Przygotowanie - Chutney z pigwy
						- 
										 1.
												
											KrokW garnku skarmelizować cukier. Dolać szklankę octu jabłkowego i następnie szklankę soku jabłkowego; gotować do rozpuszczenia cukru (mogą tworzyć się grudki). 1.
												
											KrokW garnku skarmelizować cukier. Dolać szklankę octu jabłkowego i następnie szklankę soku jabłkowego; gotować do rozpuszczenia cukru (mogą tworzyć się grudki).
- 
										 2.
												
											KrokDodać pigwę. 2.
												
											KrokDodać pigwę.
- 
										 3.
												
											KrokDoprawić pieprzem i peperoncino. W razie potrzeby dolać więcej soku jabłkowego. 3.
												
											KrokDoprawić pieprzem i peperoncino. W razie potrzeby dolać więcej soku jabłkowego.
- 
										 4.
												
											KrokCałość gotować ok. 5 minut i przelać do słoików. 4.
												
											KrokCałość gotować ok. 5 minut i przelać do słoików.
- 
								Powodzenia życzy
 
	Evi Messner
						
							Gospodyni prowadząca gospodę typu Buschenschank pod marką „Roter Hahn”
						
						
						
						
						
							
								Rielinger-Hof na Ritten/Siffian
							
						
					
					
			
			 
				 
	 
	 
	 
	 
	