Deser
Jabłkowe tiramisù
Jabłkowe tiramisù
Południowotyrolska interpretacja włoskiego klasyka – bez kofeiny, za to z soczystymi jabłkami.
					
				
				
				
				
	
	 
	
							Waltraud Ladurner Pixner
						
						
							Gospodyni z Gasserhof
						
					
					
			
			
							Składniki
						
						
								
								4 osoby
							
							
								
								60 MIN.
							
						- 
											2jabłka
- 
											3jaja
- 
											200 mlsoku jabłkowego
- 
											120 gcukru
- 
											15 gcukru
- 
											120 gmąki
- 
											2 lyzkasoku z cytryny
- 
											1 szczyptasól
- 
											1 lyzkalikieru morelowego
												125
												
													g
												
											
											
												serka mascarpone
											
										
												125
												
													g
												
											
											
												jogurtu naturalnego
											
										
												30
												
													g
												
											
											
												cukru
											
										
												100
												
													ml
												
											
											
												śmietany
											
										
												2
												
													lyzka
												
											
											
												adwokata
											
										Przygotowanie - Jabłkowe tiramisù
						- 
										 1.
												
											KrokWymieszać i ubić jaja, cukier i sól, dodając stopniowo mąkę. Zapiekać w ok. 180° C przez 7 minut. 1.
												
											KrokWymieszać i ubić jaja, cukier i sól, dodając stopniowo mąkę. Zapiekać w ok. 180° C przez 7 minut.
- 
										 2.
												
											KrokObrać jabłka, pokroić w kostkę, podgotować do miękkości w soku jabłkowym i doprawić cukrem, sokiem cytrynowym i likierem morelowym. 2.
												
											KrokObrać jabłka, pokroić w kostkę, podgotować do miękkości w soku jabłkowym i doprawić cukrem, sokiem cytrynowym i likierem morelowym.
- 
										 3.
												
											KrokKrem: serek mascarpone, jogurt i cukier połączyć i dobrze wymieszać. Ubić śmietanę i wymieszać z likierem i kremem. 3.
												
											KrokKrem: serek mascarpone, jogurt i cukier połączyć i dobrze wymieszać. Ubić śmietanę i wymieszać z likierem i kremem.
- 
										 4.
												
											KrokPowycinać koła ze spodu biszkoptowego. Ułożyć w pucharku warstwami biszkopt, kawałki jabłek i krem. 4.
												
											KrokPowycinać koła ze spodu biszkoptowego. Ułożyć w pucharku warstwami biszkopt, kawałki jabłek i krem.
- 
								Powodzenia życzy
 
	Waltraud Ladurner Pixner
						
							Gospodyni oferująca wakacje w gospodarstwie agroturystycznym pod marką „Roter Hahn”
						
						
						
						
						
							
								Gasserhof w Kuens
							
						
					
					
			
			 
				 
	 
	 
	 
	