pieczywo
Chleb chłopski z bakaliami
Chleb chłopski z bakaliami
Jest to przepis na słodki chleb, który roztacza w kuchni wyjątkowy zapach i najlepiej smakuje posmarowany masłem.
					
				
				
				
				
	
	 
	
							Verena Komiss
						
						
							Gospodyni z Neufeldhof
						
					
					
			
			
							Składniki
						
						
								
								1 chleba
							
							
								
								180 MIN.
							
						- 
											250 mlwody
- 
											250 mlmleka
- 
											35 gmasła
- 
											40 gdrożdży
- 
											400 gsuszonych owoców (jabłka, gruszki, śliwki)
- 
											500 gmąki
- 
											250 gmąki żytniej
- 
											20 gsól
- 
											10 gcukru
- 
											1/2 lyzeczkacynamonu
- 
											50 gorzechów włoskich
Przygotowanie - Chleb chłopski z bakaliami
						- 
										 1.
												
											KrokWodę, mleko, masło i drożdże wymieszać i lekko podgrzać. 1.
												
											KrokWodę, mleko, masło i drożdże wymieszać i lekko podgrzać.
- 
										 2.
												
											KrokSuszone owoce pokroić na średnie kawałki i krótko zagotować w 1 l wody, odcedzić i odstawić do wystygnięcia. 2.
												
											KrokSuszone owoce pokroić na średnie kawałki i krótko zagotować w 1 l wody, odcedzić i odstawić do wystygnięcia.
- 
										 3.
												
											KrokMąkę z solą i cukrem dodać do ogrzanego mleka z drożdżami i dobrze wymieszać. 3.
												
											KrokMąkę z solą i cukrem dodać do ogrzanego mleka z drożdżami i dobrze wymieszać.
- 
										 4.
												
											KrokDodać ostudzone suszone owoce z cynamonem i orzechami. Całość odstawić w przykrytej misce na ok 2 godz., aby masa wyrosłą. 4.
												
											KrokDodać ostudzone suszone owoce z cynamonem i orzechami. Całość odstawić w przykrytej misce na ok 2 godz., aby masa wyrosłą.
- 
										 5.
												
											KrokWyłożyć do dowolnej formy, piec ok. 30 min. w 175° C. 5.
												
											KrokWyłożyć do dowolnej formy, piec ok. 30 min. w 175° C.
- 
								Powodzenia życzy
 
	 
				 
	 
	 
	 
	