Przystawka
Makaron wstążki z czarnej gryki
Makaron wstążki z czarnej gryki
Kaminwurzen to wędzone i suszone na powietrzu surowe kiełbasy. W tym przepisie znajdziecie je w odsłonie z makaronem, z porami i pomidorami.
					
				
				
				
				
	
	 
	
							Elke Prader
						
						
							Gospodyni z Wieshof
						
					
					
			
			
							Składniki
						
						
								
								4-5 osoby
							
							
								
								50 MIN.
							
						- 
											100 gmąki gryczanej
- 
											200 gmąki pszennej
- 
											3jajka od kur z wolnego wybiegu
- 
											1/4 lyzeczkasól
- 
											1 lyzkaoliwy z oliwek
- 
											3wędzone kiełbaski (pokrojone w plasterki)
- 
											1por (pokrojony w paseczki)
- 
											5 lyzkawody
- 
											1 garscpomidorków
- 
											1 lyzkamasła
- 
											1 lyzkatymianek (drobno siekany)
- 
											1 lyzkapietruszki
- 
											sól, pieprz
- 
											1 lyzkatymianek (drobno siekany)
Przygotowanie - Makaron wstążki z czarnej gryki
						- 
										 1.
												
											KrokZmieszać obydwa rodzaje mąki, przesypać na stolnicę, dodać jajka i sól, zagnieść ciasto aż do uzyskania gładkiej i elastycznej masy. 1.
												
											KrokZmieszać obydwa rodzaje mąki, przesypać na stolnicę, dodać jajka i sól, zagnieść ciasto aż do uzyskania gładkiej i elastycznej masy.
- 
										 2.
												
											KrokPrzykryć ciasto plastikową folią i odstawić na 30 minut. Przepuścić ciasto przez maszynkę do makaronu aż stanie się odpowiednio cienkie, a następnie przy użyciu odpowiednich akcesoriów wykroić tagliatelle (wstążki). 2.
												
											KrokPrzykryć ciasto plastikową folią i odstawić na 30 minut. Przepuścić ciasto przez maszynkę do makaronu aż stanie się odpowiednio cienkie, a następnie przy użyciu odpowiednich akcesoriów wykroić tagliatelle (wstążki).
- 
										 3.
												
											KrokNa oliwie podsmażyć pory i dodać pokrojoną w plasterki kiełbasę. Podlać wodą i gotować przez jakiś czas. 3.
												
											KrokNa oliwie podsmażyć pory i dodać pokrojoną w plasterki kiełbasę. Podlać wodą i gotować przez jakiś czas.
- 
										 4.
												
											KrokPomidorki przekroić na pół i dodać do sosu. Na sam koniec dodać masło i dokładnie zamieszać, by sos nabrał kremowej konsystencji. 4.
												
											KrokPomidorki przekroić na pół i dodać do sosu. Na sam koniec dodać masło i dokładnie zamieszać, by sos nabrał kremowej konsystencji.
- 
										 5.
												
											KrokDoprawić do smaku solą i pieprzem, posypać pietruszką i tymiankiem. 5.
												
											KrokDoprawić do smaku solą i pieprzem, posypać pietruszką i tymiankiem.
- 
										 6.
												
											KrokMakaron gotować przez 2-3 minuty we wrzącej wodzie, odcedzić i przełożyć do naczynia z sosem. 6.
												
											KrokMakaron gotować przez 2-3 minuty we wrzącej wodzie, odcedzić i przełożyć do naczynia z sosem.
- 
										 7.
												
											KrokDokładnie wymieszać, włożyć na talerze i przyozdobić szczypiorkiem. 7.
												
											KrokDokładnie wymieszać, włożyć na talerze i przyozdobić szczypiorkiem.
- 
								Powodzenia życzy
 
	Elke Prader
						
							Gospodyni oferująca wakacje w gospodarstwie agroturystycznym pod marką „Roter Hahn”
						
						
						
						
						
							
								Wieshof w Lajen
							
						
					
					
			
			 
				 
	 
	 
  
  
  
  
  
  
	 
	