&noscript=1 /> Owoce i warzywa prosto z gospodarstwa w Południowym Tyrolu Owoce i warzywa prosto z gospodarstwa w Południowym Tyrolu
 
Świeżo z gospodarstwa Świeżo z gospodarstwa
Ekologiczne owoce i warzywa z gwarancją lokalnego pochodzenia

Ekologiczne owoce i warzywa z gwarancją lokalnego pochodzenia

Od gospodarstwa sadowniczego do nowoczesnego gospodarstwa ekologicznego

Dużo pracy, jeszcze więcej pasji i nowe pomysły – z tradycyjnego gospodarstwa sadowniczego powstał ekologiczny raj dla miłośników świeżych warzyw i owoców w samym Merano.

Czas czytania: 9 Minuten

Na początku były tylko jabłka. Później stopniowo pojawiały się kolejne owoce i warzywa. Dziś Valentinhof, położone w bezpośrednim sąsiedztwie Merano, to ekologiczne gospodarstwo z bogatym asortymentem różnorodnych owoców pestkowych, jagodowych, warzyw i zół. Każdego tygodnia odwiedza je około stu stałych klientów, ciesząc się z szerokiego wyboru sezonowych, świeżych produktów.

Młody rolnik z pomysłami

Latem Lukas Unterhofer zaczyna swój dzień już o piątej rano – jeszcze zanim słońce zbytnio nagrzeje pola. Wraz z niewielkim zespołem usuwa chwasty, nawadnia, ściółkuje, zbiera plony i wykonuje wiele innych prac. Zaledwie kilka godzin później świeże borówki, morele i wiśnie trafiają do nowoczesnego sklepu przy gospodarstwie. Lukas zainwestował znaczącą sumę w bezpośrednią sprzedaż – wie bowiem, że prezentacja produktów i bezpośredni kontakt z klientami odgrywają kluczową rolę.

 

Jak to się wszystko zaczęło

Gospodarstwo od pokoleń znajduje się w rękach rodziny. Już w 1996 roku wujek Lukasa przekształcił je na uprawy ekologiczne. Lukas od młodości aktywnie uczestniczył w pracach gospodarstwa, a po ukończeniu studiów rolniczych rozszerzył produkcję o uprawę owoców jagodowych i warzyw. Chciał wprowadzić większą różnorodność i oferować ją bezpośrednio klientom. W 2016 roku ukończono budowę nowego sklepu przy gospodarstwie, a produkty uzyskały certyfikat jakości Roter Hahn oprócz certyfikacji ekologicznej.

Sklep przy gospodarstwie

Sklep przy gospodarstwie jest otwarty przez cały rok. Lukas przywiązuje dużą wagę do oferowania wyłącznie własnych, świeżych owoców i warzyw. Aby nieco poszerzyć asortyment, współpracuje z innymi ekologicznymi gospodarstwami z okolicy, od których pozyskuje przetworzone produkty, takie jak soki, dżemy i miód.

Chociaż gospodarstwo znajduje się blisko miasta, klienci chętnie robią mały objazd, ponieważ cenią sobie świeżo zebrane, ekologiczne produkty i szeroki asortyment Valentinhofu.

Lukas bardzo ceni bezpośredni kontakt ze swoimi klientami: „Bezpośredni kontakt z klientami jest dla mnie kluczowy. Dzięki temu otrzymuję autentyczne opinie i cenne sugestie dotyczące ulepszeń."

Zalety bezpośredniej sprzedaży

Dzięki bezpośredniej sprzedaży Lukas może oferować swoje produkty w optymalnym stanie dojrzałości, co znacznie poprawia ich smak. Owoce i warzywa są codziennie świeżo zbierane i przechowywane maksymalnie przez kilka dni w specjalnej chłodni.Dzięki krótkim trasom transportowym młody rolnik może uprawiać odmiany i gatunki, które są wyższej jakości niż standardowe produkty. Klienci bardzo to doceniają. Chcą wiedzieć, gdzie rosną owoce, i chętnie akceptują, że nie wszystko jest zawsze dostępne, lecz zmienia się sezonowo.

Bezpośredni kontakt z klientami jest dla mnie kluczowy. Dzięki temu otrzymuję autentyczne opinie i cenne sugestie dotyczące ulepszeń.

Lukas Unterhofer

Zrównoważony rozwój jako oczywistość

Ekologiczna uprawa w gospodarstwie oznacza przede wszystkim pracę ręczną. Bez użycia herbicydów chwasty są usuwane ręcznie. Dzięki uprawom mieszanym na gospodarstwie występuje duża różnorodność pożytecznych owadów. „Łączymy starą wiedzę z nowymi technikami. W Valentinhofie tradycja i innowacja płynnie się przenikają,” wyjaśnia Lukas. Jako przykład podaje użycie folii z biodegradowalnej skrobi kukurydzianej zamiast nylonu do zwalczania chwastów. To motto „stare i nowe” odzwierciedla się również w wyborze odmian: Lukas lubi eksperymentować z nowymi odmianami, ale jednocześnie pozostaje wierny tradycyjnym smakom. Dlatego w gospodarstwie można znaleźć również rzadziej spotykane odmiany jabłek, takie jak Elstar czy Boskoop – niemal zapomniane, ale wciąż popularne.

Zrównoważony rozwój dla Lukasa nie kończy się na uprawie. Prosi również swoich klientów o zaangażowanie: „Proszę moich klientów, aby przynosili własne opakowania. Wielu stałych klientów już to robi – w ten sposób wspólnie unikamy niepotrzebnych opakowań i chronimy środowisko."

Zawsze coś nowego

Lukas zdecydowanie nie stoi w miejscu. W zimie 2023 roku rozbudował prowadzone przez swoją mamę gospodarstwowe café o nowe zimowe WinterCafé w ogrzewanym szklarniu. Tutaj klienci mogą delektować się kawą i domowymi ciastami oraz podziwiać różne dekoracje z suszonych kwiatów, które są również dostępne do zakupu. Kolejnym kamieniem milowym było w 2025 roku otwarcie nowej otwartej stajni dla koni z profesjonalnym placem do jazdy konnej.